-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:36
No menu items!

PSD anunţă că nu votează proiectul de lege al PNL privind pedepse mai mari pentru participanţii la proteste publice

spot_img

PSD a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că nu susţine propunerea legislativă iniţiată de PNL prin care se înăspresc sancţiunile penale în cazul protestelor publice.  Parlamentarii PSD spun că vor cere eliminarea amendamentului propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancţionaţi direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autorităţile publice sau decidenţii politici. Proiectul de lege, depus în Parlament în februarie, este semnat de preşedintele PNL Nicolae Ciucă şi secretarul general al partidului, Lucian Bode, ministrul de Interne.

PSD precizează că ”în forma actuală, proiectul de lege intrat marţi în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea şi participarea la demonstraţii sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăşi fundamentul democraţiei. Libertatea de exprimare şi libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituţia României şi nu pot fi îngrădite în niciun fel”.

”Poporul român este suveran, iar cetăţenii trebuie să aibă libertatea de a-şi exprima public nemulţumirile faţă de cei aleşi, fără a fi intimidaţi sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea. Prin urmare, PSD nu va vota proiectul de lege în forma actuală. În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului, propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancţionaţi direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autorităţile publice sau decidenţii politici”, spune PSD.

Potrivit PSD, ”proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PNL propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnităţii persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 şi 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani. În forma actuală, aceleaşi fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”.

Ministrul de Interne Lucian Bode anunţa la începutul lunii februarie că a depus la Senat, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal, prin care se incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporeşte gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean. Modificările propuse la la articolul referitor la tulburarea ordinii şi linişte publice a generat numeroase critici.

 
În forma actuală, articolul prevede că ”Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
 
Cei doi lideri liberali propun eliminarea variantei amenzii, rămânând doar pedeapsa cu închisoarea, dar de la 1 la 5 ani şi adaugă şi o prevedere explicită pentru situaţia în care fapta este săvârşită de ”2 sau mai multe persoane împreună” sau de către o persoană având asupra sa ”o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal, ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a perrsoanelor”, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. 
 
Raluca Dan