Sursă de sănătate şi vitalitate, prunele ne îmbie cu aroma şi culoarea lor, reprezentând metoda ideală de tratament naturist în cazul diferitelor afecţiuni ale organismului. Originare din Siria, fructele prunului au proprietăţi curative nenumărate. Răspândite în Europa de pe vremea romanilor, prunele atrag atenţia, reuşind să se prezinte ca un aliment energizant şi tonic pentru întregul organism.
Fructe delicioase cu multiple proprietăţi binefăcătoare, prunele sunt recomandate cu toată încrederea de nutriţionişti. Prunele conţin apă în proporţie de 80%, alături de substanţe nutritive precum: glucide, celuloză, acizi organici, magneziu, sodiu, potasiu, calciu, fier şi vitaminele A, B1, B2 şi C.
Prunele sunt recomandate în tratarea afecţiunilor sistemului nervos, potasiul din compoziţie fiind extrem de benefic celulelor nervoase. Consumul de prune combate cu succes oboseala şi stările depresive, întăreşte sistemul nervos, reglează tranzitul intestinal şi combate afecţiuni hepatice.
Specialiştii recomandă prunele astenicilor, copiilor, hepaticilor, reumaticilor, celor afectaţi de arterioscleroză şi celor cu afecţiuni digestive. Prunele sunt cunoscute pentru proprietăţile curative, având rol laxativ, iar celuloza şi mucilagiul din conţinutul lor înlesnesc funcţionarea intestinului. Împotriva constipaţiei, cea mai bună soluţie este cura de prune.
Pentru a înfrânge oboseala şi stările provocate de suprasolicitare, se recomandă cura cu suc de prune. Prunele uscate reprezintă alegerea ideală pentru detoxifierea organismului. Pentru un ten de invidiat, se recomandă masca naturală cu prune, care închide porii, curăţă şi împrospătează tenul, având efect tonifiant deosebit.
Roxana Mera