„Provocarea Paracetamol” de pe TikTok este un nou pericol pentru sănătatea copiilor și nu numai. Tinerii se provoacă reciproc să înghită doze mari de paracetamol, deși este vorba despre substanțe cu potențial toxic. Medicii avertizează că urmările pot fi fatale.
Mai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa ”Provocare Paracetamol” care face ravagii pe reţelele sociale, precum TikTok.
Aceasta implică tineri care se provoacă unii pe alţii să înghită doze mari de paracetamol, un analgezic, deseori consecinţele fiind fatale.
Autorităţile de sănătate din cantoanele Fribourg, Jura şi Vaud au avertizat populaţia cu privire la riscurile acestei practici. Farmaciile sunt îndemnate să fie mai vigilente când vând acest medicament tinerilor, au anunţat acestea.
Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite analgezice din lume. Substanţa activă este regăsită în numeroase medicamente precum Paracetamol-Mepha, Dafalgan, Panadol, Neocitran, Algifor.
Supradoza poate fi fatală
Toxicitatea substanţei active poate duce la insuficienţă hepatică gravă dacă este folosit incorect şi poate fi chiar fatală, în cazul unei supradoze. Primele semne de intoxicaţie pot să apară doar la 24-48 de ore după ingerare. Semnele intoxicaţiei includ durere abdominală, greaţă, probleme de coordonare şi piele galbenă.
Provocarea de a înghiţi doze mari de analgezice pare să fie un trend recurent pe reţelele sociale. Mai multe ţări europene au emis avertizări în acest sens în vara anului 2023.
Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă, a relatat, duminică, într-o postare pe Facebook, că a primit o atenţionare similară, a unui medic din Franţa.
”Această provocare este deosebit de periculoasă, deoarece dincolo de doza zilnică recomandată (3 g pe zi pentru un adult), supradozajul cu paracetamol provoacă leziuni ireversibile ale ficatului. «Aceasta (intoxicaţia cu Paracetamol) este prima cauză transplant hepatic de origine medicamentoasă în Franţa», comentează ANSM (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului şi a Produselor de Sănătate)”, se arată în textul postat de medicul român.
Părinţii care au suspiciuni că al lor copil a participat la această provocare sunt sfătuiţi să sune la 112.
Simptome care apar prea târziu
„Provocarea Paracetamol” a provocat deja un deces în Statele Unite, arată www.rts.ch.
Tinerii se provoacă să ingereze cât mai mult din această substanță pentru a rămâne cât mai mult timp în spital. Dar administrarea de paracetamol în doze mari este mai presus de toate foarte riscantă.
Specialiștii francezi atrag atenția că simptomele grave apar adesea prea târziu, „când ficatul este deja grav afectat”.
Primele semne de otrăvire, durerile de stomac, greața, problemele de coordonare și pielea galbenă, pot apărea la 28 până la 48 de ore după ingestie.
Adina Bucur