2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:58
No menu items!

Protestul transportatorilor: prima victorie pentru manifestanți. Vor beneficia de polițe RCA mai ieftine

spot_img

Protestul transportatorilor a generat o primă victorie pentru industrie. Reprezentanții ASF au confirmat miercuri că au ajung la un acord cu transportatorii și companiile de asigurări pentru schimbarea modalității de calcul a polițelor RCA. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a purtat mai multe runde de discuții și negocieri cu reprezentanții industriei transportatorilor și ai companiilor care vând poliție RCA în ultimele zile, în contextul protestului transportatorilor și agricultorilor

Acordul amplu la care ASF va continua să lucreze alături de transportatori și companiile de asigurări aduce o serie de schimbări însemnate în modalitatea de calcul a polițelor RCA, precum și a condițiilor în care acestea vor funcționa pentru transportatori. 

Protestul transportatorilor: principalele facilități obținute de la ASF

Practic, pentru o anumită categorie de vehicule de mare tonaj, prețul poliței RCA va fi cel de referință calculat de ASF, limitând astfel adaosurile și tarifele aplicate de companiile de asigurări. Totodată, polițele RCA pentru aceste autovehicule vor putea fi suspendate în perioadele în care vehiculele sunt parcate și nu sunt folosite, prelungind astfel valabilitatea poliței dincolo de termenele calendaristice în funcție de care erau vândute. 

O altă facilitate care va fi pusă la dispoziția transportatorilor este achitarea polițelor RCA în rate. 

Anunțul făcut miercuri de ASF vine după mai multe zile de ample manifestații pe tot teritorilor țării, iar protestul transportatorilor a blocat mai multe căi de acces în Capitală, dar și alte puncte esențiale precum Vama Nădlac. Alături de transportatori, și reprezentanții fermierilor sunt în stradă cu utilajele, cerând o serie de măsuri de sprijin pentru sectorul agricol românesc.

Protestul fermierilor: principalele doleanțe

Reprezentanții protestatarilor susțin că doleanțele lor sunt în linie cu măsurile adoptate în ultimii ani de tot mai multe țări europene, precum subvenționarea combustibililor și a energiei pe care o folosesc în lanțul de producție. 

Ultimii ani au adus o serie de provocări însemnate pentru agricultorii și transportatorii români deopotrivă. Pandemia și criza energetică au fost urmate de izbucnirea războiului din Ucraina, care a generat blocaje fără precedent în Portul Constanța, precum și o creștere substanțială a tarifelor pentru transportarea și depozitarea produselor agricole în România.

Emanuel Stan