În fiecare zi, din 6 noiembrie, când școlile din oraș și din regiunea mai largă a Piemontului au fost închise din cauza escaladării infecțiilor cu coronavirus, Anita Iacovelli, în vârstă de 12 ani, purtând o pălărie, mănuși și mască de față, a stat în afara școlii Italo Calvino și a continuat să facă lecții de la distanță pe o tabletă. În spatele ei este un afiș scris de mână pe care scrie „Învățarea la școală este dreptul nostru”, este relatarea emoționantă a jurnaliștilor The Guardian, despre modul în care au reacționat copiii italieni la reînchiderea școlilor.
A început ca un protest singuratic, dar Anitei i s-a alăturat curând prietena ei Lisa Rogliatti și alți colegi de clasă, înainte ca inițiativa să prindă impuls în Italia.
Nu este cel mai ideal mod de a studia, dar copiii doresc pur și simplu să se întoarcă la curs, după ce au petrecut luni întregi în interior, în fața computerelor, în timpul primului val de pandemie.
„La început, când au anunțat că școlile se închid, am fost fericiți, deoarece am avut săptămâni de teste și așa că am crezut că le vom omite”, a declarat Anita cotidianului britanic The Guardian. „Dar apoi a devenit extrem de greu și am obosit foarte tare.”
Școlile din Italia s-au redeschis în septembrie după ce au fost închise mai mult de șase luni. În câteva săptămâni, toate clasele de liceu au fost din nou mutate online, pe măsură ce al doilea val de coronavirus a luat amploare. „Nu mi-a fost frică să mă întorc la școală, era un loc sigur și a fost minunat să văd prieteni de la școală, chiar dacă doar pentru scurt timp”, a spus Anita.
Învățarea la distanță a fost extrem de obositoare, a spus ea. „Când studiați în acest fel, există atât de multe probleme, poate pierdeți conexiunea la internet și trebuie să repetați sarcina. După ce ai stat atât de mult timp în fața unui ecran, încetezi să te concentrezi și să te distragi, așa că nu mai urmezi lecția. Dar aceasta nu este singura problemă – unii elevi nu au nici măcar o conexiune la internet, spațiu pentru a lucra sau părinți care îi pot ajuta și sprijini.”
Protestul a atras atenția ministrului educației, Lucia Azzolina, care a chemat-o pe Anita să o felicite și să spună că va face tot ce poate pentru a redeschide școlile cât mai curând posibil.
„Mesajul pe care vreau să îl transmit este că școlile sunt în siguranță”, a spus Anita. „Eram mereu în măști, ferestrele erau deschise și era gel pentru mâini.”
Guvernul italian a adoptat un sistem de restricții pe mai multe niveluri în cele 20 de regiuni ale sale. Piemontul se află în „zona roșie” cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că oamenii își pot părăsi casele doar din motive de muncă, sănătate sau urgență. Barurile și restaurantele sunt închise, la fel ca majoritatea magazinelor. Dar oamenii încă au dreptul să protesteze.
Demonstrația Anitei și altele din toată țara sunt acum promovate de Priorità alla Scuola (Prioritate la școală), o mișcare formată din profesori și părinți care luptă pentru un sistem educațional mai bun. Protestele se numesc „Școli pentru viitor”, care se amintește de mișcarea globală de grevă pentru protejarea climei inițiată de Greta Thunberg în Suedia în 2018.
Se fac deja comparații între Anita și Greta. „Dar Anita spune„ Eu sunt Anita, nu Greta”, a spus mama ei, Cristiana Perrone.
Perrone și-a însoțit fiica la proteste. „Copiii sunt hotărâți cu adevărat … ei sunt într-adevăr concentrați doar pe întoarcerea la școală.”
Anita, a cărei materie preferată este matematica, a spus că nu are o idee precisă despre ceea ce și-ar dori să facă în viitor, dar vrea să facă ceva care să ajute școlile.
„Aș dori să creez o politică pentru școli care să le dea importanța pe care trebuie să o aibă”, a spus ea.
Sursa: The Guardian
Editor: M.C.