4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:52
No menu items!

Protestele se extind. Angajați ai INS și din Sănătate refuză să mai lucreze din cauza salariilor și a majorării de doar 5%

spot_img

Polițiștii au declanșat luni seria protestelor anunțate pentru următoarele patru zile, ei fiind nemulțumiți de proiectul de buget care prevede o majorare de doar 5% pentru bugetari. Din același motiv, și sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară amenință cu proteste din 20 decembrie. Iar, astăzi 900 de angajați de la Statistică au întrerupt lucrul și amenință că este doar un avertisment al lor în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul decisiv al INS, alegerile nu pot fi organizate.

Angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică au intrat în a patra săptămână de proteste. Ei solicită ca, până în 15 decembrie, să fie asimilaţi colegilor din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

”Salariaţii din Direcţiile de Sănătate Publică intră în a 4-a săptămână de proteste, după nedreptatea făcută în data de 14 noiembrie când Parlamentul României a respins amendamentul propus de Sindicatul Naţional Forţa Legii, prin deputatul Ringo Dămureanu. Amendamentul solicitat de salariaţii din DSP-uri prevedea asimilarea salariilor cu cei din aparatul de lucru al Guvernului, aşa cum a fost aprobat pentru salariaţii din CNASS”, a transmis Marius Nicolae Sepi, reprezentant al Sindicatului Naţional ”Forţa Legii”.

El a afirmat că această decizie a dus la revolta salariaţiilor din toate DSP-uri din ţară.

”Principala revendicare solicitată de cei 4.100 de salariaţi este aceea de a fi cuprinşi, până în 15 decembrie, într-o OUG de către Guvernul României, prin care sa fie asimilaţi cu colegii din CNASS. Asta ar repara nedreptatea făcută în luna noiembrie. Salariaţii refuză să mai presteze activitaţile specifice fişei postului şi sunt decişi să-şi suspende contractele individuale de muncă/raporturile de serviciu”, a arătat Sepi.

Poliţiştii protestează la Ministerul Finanţelor

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual protestează timp de patru zile, începând de luni, primul protest începând la ora 13:00, în faţa Ministerului Finanţelor.

„Guvernul a aruncat „pe piaţă” proiectul de OUG pe măsuri fiscal-bugetare, care prevede doar 5% pentru bugetari, implicit pentru MAI. O bătaie de joc de genul „Nicule, mai dă-le, mă, 100 de lei!”. Poliţişti debutanţi vor fi umiliţi fiind plasaţi 30-40 lei peste viitorul salariu minim. Pentru poliţiştii aflaţi în prag de pensie, încă o abureală de doi bani. Nu mai spunem de umilirea continuă a personalului contractual. Luni, marţi, miercuri, joi, vom ieşi în stradă. Am notificat deja pentru MAI, Finanţe, Muncă şi Guvern. Mobilizaţi-vă! Luaţi legătura cu liderii teritoriali şi veniţi la protest”, se arată într-un comunicat al organizaţiei. 

900 de angajaţi ai INS au întrerupt lucrul

Aproximativ 900 de persoane din cadrul Institutului Naţional de Statistică, din Bucureşti şi din ţară, au întrerupt lucru, luni, ca protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic.

„Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, luând act de acţiunile de protest spontan demarate în data de 23.11.2023 de salariaţii din Institutul Naţional de Statistică (INS), sediul central şi Direcţiile Teritoriale de Statistică, informează că astăzi, 11.12.2023, şi-au declarat şi asumat prin semnătură intenţia de a nu-şi îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi aproximativ 900 de persoane din cadrul INS aparat central şi teritorial, în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic”, se arată în comunicatul confederaţiei sindicale.

Potrivit sindicaliştilor, intenţia de blocare a activităţii pentru cel puţin o zi este rezultatul ignorării de către decidenţii politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani şi reprezintă doar un avertisment al salariaţilor în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul decisiv al INS, alegerile nu pot fi organizate. În context, aceştia solicită o întâlnire de urgenţă cu premierul Marcel Ciolacu. 

Protest și în Sănătate

Sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, vor picheta Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor în data de 20 decembrie, pe fondul nemulţumirilor faţă de intenţia autorităţilor de a acorda o creştere salarială de numai 5% angajaţilor din sănătate.

„Intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care, pentru anul 2024, să acorde o creştere salarială de doar 5% angajaţilor din sănătate este departe de aşteptările lucrătorilor din Sănătate. Această creştere de 5% este în fapt mai mică, întrucât se aplică doar pentru salariu de bază, sporurile rămânând în continuare îngheţate. Prin urmare, în cazul lucrătorilor din Sănătate care beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, care lucrează în ture sau în zile nelucrătoare sau care efectuează gărzi, acest procent de 5% ajunge în anumite cazuri şi la 2,5% raportat la venitul lor salarial. Acest procent de 5%, respectiv 2,5% în anumite cazuri, nu acoperă nici pe departe nivelul erodării puterii de cumpărare a salariilor generată de inflaţie şi menţine angajaţii din sănătate în situaţia unei continue scăderi a salariilor reale”, se arată în comunicatul Federaţiei.

Federația a anunțat calendarul de proteste, care includ pichetarea Guvernului, a Ministerului Muncii, a Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Finanţelor în data de 20 decembrie şi pichetarea prefecturilor de către sindicatele din teritoriu.

„În situaţia în care, până la această dată, Guvernul va publica Ordonanţa de Urgenţă în discuţie, formele de manifestare a protestelor vor fi reevaluate. Precizăm că în această perioadă toate sindicatele membre „Solidaritatea Sanitară” se află în cea mai amplă campanie de obţinere a drepturilor prin intermediul instanţelor de judecată, utilizând platforma dedicată acestora (https://drepturi.solidaritatea-sanitara.ro/), dezvoltată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Principala revendicare a acţiunilor de protest o constituie adoptarea proiectului legii salarizării în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii şi acordarea drepturilor salariale aferente acesteia începând cu 1 ianuarie 2024, incluzând raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată. Această revendicare va fi completată de restul revendicărilor de la protestele „Solidaritatea Sanitară” din această vară, rămase neonorate”, se mai arată în comunicat.

                                                                                                        Adina Bucur Silav