Manifestaţiile împotriva Guvernului bulgar au continuat duminică la Sofia şi în ţară, pentru a treia zi consecutiv, cerând demisia Guvernului de centru-stânga condus de economistul neafiliat Plamen Oraşarski, acuzat de manifestanţi că ascultă de oligarhie.
Protestele au fost declanșate de nominalizarea controversatului parlamentar Delian Peevski la şefia Agenţiei de Securitate Naţională (DANS),care și-a anunțat sâmbătă retragerea din funcţie, dar protestele nu au încetat, transformându-se în demonstraţii antiguvernamentale.
„Cerem demisia guvernului şi alegeri anticipate. Peevski este simbolul mafiei bulgare – oligarh şi mogul de presă care îşi datorează cariera politică influenţei obscure pe care o are mama sa, Irena Krasteva care deţine unul dintre cele mai mari grupuri de presă din Bulgaria”, declară o manifestantă de 23 de ani.
Krâsteva şi Peevski au cumpărat şase ziare, o televiziune şi mai multe portaluri de internet, precum şi cea mai mare companie de distribuţie a presei folosind de fapt banii statului pentru că peste 50% din depozitele bancare ale întreprinderilor de stat sunt concentrate într-o singură bancă – Banca Cooperatistă şi Comercială, cea care stă în spatele trustului de presă.
Învingător în alegeri, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, nu a putut forma o coaliţie, iar Oreşarski a fost nominalizat la conducerea unui Guvern susţinut în mod deschis de 120 de deputaţi socialişti şi din cadrul MDL, din totalul de 240 şi în mod tacit de ultranaţionaliştii din cadrul Ataka.
Premierul Plamen Oreşarski a precizat că „În mod evident nominalizarea lui Peevski la şefia DANS a fost o greşeală şi reacţia societăţii a dovedit că nu există nicio îndoială în această privinţă”.
Parlamentul a aprobat vineri numirea lui Peevski la propunerea noului premier Plamen Oreşarski, numire care a intervenit într-un sfert de oră şi fără dezbateri. Preşedintele Rosen Plevneliev a protestat, declarând că îşi retrage încrederea în guvern, iar mai mulţi ambasadori europeni şi-au exprimat de asemenea surprinderea faţă de această numire.
Deputatul Delian Peevski (32 de ani) nu are experienţă în domeniul serviciilor secrete. În perioada 2005-2009, Peevski a fost ministru-adjunct în guvernul premierului Serghei, iar în 2007, pe fondul unui scandal de corupţie, Stanişev l-a demis,pentru a-l numi apoi din nou pe acelaşi post câteva luni mai târziu.
Protestatarii sunt în mare majoritate tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Cele trei seri de proteste s-au desfăşurat fără a fi necesară intervenţia poliţiei. Nemulţumirile continuau şi luni dimineaţă. Sute de locuitori ai oraşelor Plovdiv şi Blagoevgrad au blocat accesul la prefecturile din aceste oraşe, pentru a nu permite ca noii prefecţi nominalizaţi de guvernul Oreşarski să ajungă la serviciu. În ambele oraşe, structurile locale ale Partidului Socialist se opun nominalizărilor făcute de guvernul din Sofia.
C.I.