Datele despre locația telefoanelor mobile sugerează că manifestanții la protestele anti-blocare din SUA – unii dintre ei aflați în legătură cu persoane infectate cu Covid-19 – călătoresc adesea la sute de kilometri la evenimente, întorcându-se în toate părțile statelor lor și chiar trecând în cele vecine, scrie The Guardian, în ediția de luni.
Datele, furnizate The Guardian de grupul de campanie progresivă, Comitetul pentru Protecția Medicare, arată cum protestele pot juca un rol deciziv în răspândirea epidemiei COVID-19 în zonele care, până atunci, avuseseră un bilanț mic al infecțiilor.
Datele de locație anonimizate au fost preluate din aplicații pentru telefoane opt-in, iar oamenii de știință au folosit-o pentru a determina mișcările dispozitivelor prezente la proteste la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai în cinci state: Michigan, Wisconsin, Illinois, Colorado și Florida.
Au creat apoi hărți care au urmărit mișcările acelor dispozitive până la 48 de ore de la încheierea protestelor. Graficele arată doar mișcări în interiorul statelor, dar multe dintre dispozitive sunt văzute cum continuă peste granițele statelor.
O hartă arată că în Lansing, Michigan, după un protest din 30 aprilie în care demonstranți înarmați au luat cu asalt clădirea capitolului și poliția de stat a fost forțată să blocheze fizic accesul la guvernatorul Gretchen Whitmer, dispozitivele localizate la protest pot fi văzute întorcându-se în toate părțile statului, de la Detroit, în orașe îndepărtate din nordul statului.
Un dispozitiv este vizibil pe un traseu către și dinspre Afton, care se află la peste 180 de mile de capitală. Altele au trecut de granița Indiana.
În cele 48 de ore care au urmat unui protest „Operațiunea Gridlock” din 19 aprilie în Denver, dispozitivele au ajuns la granițele statelor vecine, inclusiv Wyoming, Nebraska, Oklahoma, New Mexico și Utah.
În Florida, la 18 aprilie, dispozitivele s-au întors în toate părțile peninsulei și până la granița cu Georgia. În Wisconsin, la 24 aprilie, dispozitivele s-au întors în orașe mai mici precum Green Bay și Wausau, și la granițele Minnesota și Illinois.
În urma valului inițial de proteste anti-blocaj din aprilie, epidemiologii au avertizat că ar putea duce la o nouă creștere a cazurilor.
La sfârșitul lunii aprilie, în Carolina de Nord, unul dintre liderii protestelor anti-blocaj ale statului s-a dovedit pozitiv pentru Covid-19, dar a spus că va participa la mitingurile viitoare.
Dr. Rob Davidson, directorul executiv al Comitetului pentru Protecția Medicare, a declarat că, deși „este greu faci o legătură directă între dispozitive, participanți la aceste proteste și cazurile de COVID-19”, datele sugerează că protestele pot fi evenimente semnificative din punct de vedere epidemiologic.
„Comportamentul pe care îl vedem la proteste prezintă un risc ridicat de infecție. Putem vedea că protestatarii pleacă de la un eveniment extrem de concentrat și apoi se dispersează pe scară largă ”, a adăugat el.
Davidson, care a candidat la Congres în calitate de democrat, a spus că nici el, nici grupul său de advocacy nu sunt afiliați în prezent cu partidul democrat. Grupul este format din peste 300 de „medici care sunt îngrijorați de faptul că asistența medicală pentru pacienții lor a devenit inabordabilă”.
Într-o serie de videoclipuri și subiecte distribuite pe Twitter, Davidson l-a criticat pe Trump și a încercat să elimine ceea ce el numește „neîncrederea în sănătatea publică” pe care „Donald Trump a favorizat-o prin comportamentul său”.