4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:01
No menu items!

Proteste și în țară în urma tragediei de la Colectiv

spot_img

Câteva sute de persoane protestează marți seara, începând cu ora 18.00, lângă Prefectura Brașov. Oamenii cer demisia vicepremierului Gabriel Oprea în legătură cu cazul polițistului Bogdan Gigină și a primarului sectorului 4 din București, Cristian-Popescu Piedone, cu privire la incendiul din clubul Colectiv.

Protestatarii au scandat „Demisia, demisia”, „Piedone nu uita, te așteapă DNA”, „Solidaritate”, „Jos corupții”.

Cei prezenți la protest au aprins candele lângă unul dintre zidurile Prefecturii și au intonat Imnul Național, apoi au plecat în marș spre Piața Sfatului unde au stat 10 minute, după care au coborât pe str.Mureșenilor, bulevardul Eroilor, la Prefectură.

Și la Ploiești, peste 1.500 de tineri, dar şi persoane adulte s-au strâns marți seara în apropierea Palatului Administrativ de unde se pregătesc să plece într-un marş al tăcerii pe distanţa centru-Parcul Mihai Viteazu.

proteste-ploiesti

Întreaga acţiunea a fost promovată pe reţele de socializare de către un tânăr licean de 18 ani, Alexandru Niţă şi, pentru prima dată în ultimii ani, numărul participanţilor depăşeşte orice aşteptare. Protestul se doreşte a fi un semnal la adresa autorităţile, dar şi dovada de solidaritate cu victimele incendiului din clubul bucureştean, în care 32 de tineri şi-au pierdut viaţa.

Coloana de persoane care a plecat din Centru spre parcul Mihai Viteazu s-a format pe mai multe rânduri, iar persoanele din faţa purtau un banner negru din pânză pe care scria Colectiv. Coloana de persoane care a plecat din Centru spre parcul Mihai Viteazu s-a format pe mai multe rânduri, iar persoanele din faţa purtau un banner negru din pânză pe care scria Colectiv.

Pe tot parcursul marşului, zeci de poliţişti şi jandarmi au însoţit convoiul, participanţii necreând însă probleme la trecerile de pietoni. Ploieştenii au mărşăluit pe trotuarul din partea dreaptă al Bulevardului Republicii şi pe tot traseul au purtat bannere şi lumânări aprinse fără să scandeze. De altfel, acţiunea s-a dorit un marş al tăcerii, în memoria victimelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Clubul Colectiv. La marşul care a fost promovat pe reţelele de socializare s-au alăturat nu doar liceeni, ci şi adulţi, dar şi copii.

Comemorare la Miercurea Ciuc

miercurea_ciuc

Aproximativ 300 de români și maghiari din Miercurea Ciuc au comemorat împreună, marți seara, victimele tragediei din clubul bucureștean Colectiv, într-o acțiune comună de solidaritate, fără precedent în municipiul reședință de județ.

Oamenii s-au mobilizat pe o rețea de socializare și s-au adunat pe platoul din fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Sute de lumânări au fost aprinse în fața listei cu numele victimelor și a fotografiei lui Adrian Rugină, tânărul care a murit încercând să salveze alte persoane, care a fost decorat de președintele României și care a fost înmormântat marți, cu onoruri militare, în comuna harghiteană Corbu.

Bătrâni și tineri, români și maghiari, funcționari sau oameni politici, toți și-au exprimat solidaritatea cu victimele tragediei din clubul Colectiv și au transmis gândurile lor bune pentru cei care se luptă acum pentru viața lor și pentru familiile greu încercate.

“Să dea Dumnezeu să fie o trezire a societății din România, ca să pună capăt mersului de până acum a lucrurilor, pentru tineretul acesta, pentru că merită acest sacrificiu, ca în 1989. Acești tineri au căzut pradă indolenței, nemerniciei, fugii după profit”, a spus un pensionar, cu lacrimi în ochi.

Un alt tânăr, din Brașov, aflat în vizită, a mărturisit că a venit din respect pentru victime și familiile lor, cu speranța că ceva în bine se va schimba în România.

“Am venit din respect pentru victime și pentru familiile lor, din spirit de solidaritate și să facem ceva, să schimbăm ceva în bine în societatea noastră, să iasă la suprafață oamenii de calitate. Pentru că în partea stângă avem populația, în partea dreaptă este sistemul și oamenii de calitate, intelectualii, trebuie să intre în subsoluri”, a spus tânărul.

Un alt bărbat prezent la acțiunea de solidaritate a spus că românii și maghiarii din Miercurea Ciuc au dorit să arate că sunt solidari și că durerea și tragedia nu au etnie.

“Am venit aici să arătăm că suntem uniți și solidari, că nu există probleme etnice și nici granițe care să ne despartă pe unii de ceilalți. Sper că oamenii au înțeles că trăim în același oraș și că putem să trăim în pace. Aici e vorba de tragedia unor oameni, indiferent de etnie, cărora dorim să le trimitem putere, speranță și iubire”, a spus acesta.

O tânără a punctat faptul că atunci când se întâmplă o tragedie atât de mare nu există naționalități, ci doar forța care unește și și-a exprimat speranța că o astfel de întâmplare nu se va mai repeta niciodată.

“E vorba de viața și e vorba de faptul că ne naștem la fel și murim la fel. În momentul în care e vorba despre o atât de tragică întâmplare, cred că nu există, până la urmă, naționalități. Cred că există doar forța de a ne uni și de a solidariza cu absolut toți ceilalți din țară. Suntem deopotrivă oameni, indiferent de etnie și așa demonstrăm că suntem împreună oameni și putem fi împreună măcar în momentele dramatice de felul acesta și în momente de o asemenea intensitate tragică, ce n-am dori să se repede nicicând” , a conchis unul dintre participanții la acțiunea de comemorare de la Miercurea Ciuc.