Mii de persoane au ieșit în stradă, în Georgia, începând de aseară, după ce premierul a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE. Peste nosapte și în această dimineață au avut loc ciocniri între demonstranți și poliție, protestatarii încercând să intre în Parlament, scrie The Guardian.
🇬🇪🇪🇺 Some powerful photos by 📸 Irakli Gedenidze / REUTERS out of Tbilisi, Georgia and the evening / late-night protests in response to the government’s decision to halt the country’s EU application process. pic.twitter.com/SjdOW0IZ2k
— Melissa Chan (@melissakchan) November 29, 2024
Georgieni pro-europeni au ieșit în stradă pentru a doua seară consecutiv, după ce partidul de guvernământ de la Tbilisi a anunțat că oprește negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, gest care reprezintă un îngheț brusc al unui scop național vechi, informează Reuters.
Dar forţele speciale au folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor, care, la rândul lor, au aruncat cu ouă şi au lansat artificii, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului.
Demonstrators are building barricades from electric scooters in #Tblisi and burning trash cans to keep warm amid signs that we may be witnessing a #Maidan revolution in Georgia’s capital.
● Security forces are using tear gas, pepper spray, and water cannons. pic.twitter.com/ObsDRx3Iwc— Jason Corcoran (@jason_corcoran) November 28, 2024
Postul de televiziune independent Pirveli a informat că una dintre jurnalistele sale a fost internată în spital cu răni grave după ce împreună cu cameramanul ei a fost bătută de poliţie.
Ministerul de Interne, la rândul său, a afirmat că doi dintre oamenii săi au fost răniţi şi că „s-au luat măsurile prevăzute de lege pentru a calma situaţia”.
Jurnalişti de la AFP au văzut un foc aprins în stradă şi două cockteiluri molotov aruncate.
„Mişcarea de rezistenţă a început. (…) Sunt solidară”, a declarat într-un discurs televizat preşedinta Salome Zurabişvili, care din punct de vedere constituţional are puteri limitate. „Vom rămâne uniţi până când Georgia îşi va atinge obiectivele: revenirea pe calea europeană şi obţinerea de noi alegeri”, a adăugat ea.
Franţa, la rândul ei, a îndemnat vineri la „respectarea dreptului de a demonstra paşnic” şi a subliniat că „sprijină aspiraţiile europene” ale Georgiei, „care nu trebuie trădate”.
„Guvernul autoproclamat al Visului Georgian face tot ce poate pentru a distruge şansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană”, a declarat vineri pentru AFP o manifestantă, Laura Kekelidze, o profesoară de 39 de ani.
Sprijinul pentru intrarea în Uniunea Europeană are o susținere largă potrivit sondajelor de opinie, iar decizia guvernului a determinat ca mii de oameni să se adune joi seara în fața clădirii Parlamentului. Jandarmeria a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
Și în cursul serii de vineri mai multe mii de georgieni au venit în fața Parlamentului purtând steaguri georgiene și ale UE. Poliția și forțele speciale sunt deja la fața locului, inclusiv cu tunurile de apă folosite în ziua precedentă.
Elene Khoshtaria, un lider al celui mai mare partide de opoziție, Coaliția pentru Schimbare, s-a ales cu mâna ruptă în timpul intervenției poliției de joi, pe care a comparat-o cu tacticile de represiune folosite în Rusia și Belarus. „Nu vom ceda, nu vom renunța, dar cred că comunitatea internațională ar trebui să se gândească cum să sprijine oamenii care cred cu adevărat în valorile europene”, a declarat, pentru Reuters, Elene Khoshtaria.
Înghețarea discuțiilor a fost întâmpinată pe scară largă cu revoltă în Georgia, care are trecut în Constituție obiectivul accederii în Uniunea Europeană.
D.Constantin