Sindicaliştii protestează la Romexpo, unde se desfăşoară Congresul PPE. Ei vor să atragă atenţia liderilor politici europeni asupra a ceea ce ei numesc practici anti-sindicale din ultima perioadă ale directorului general al Poştei Române, Valentin Ştefan.
Potrivit unui comunicat al federaţiei sindicale, protestul are loc ca urmare a „ultimelor acţiuni ale directorului general Valentin Ştefan şi faţă de atitudinea sa ostilă”.
„Managerul Poştei Române violează drepturi fundamentale de muncă ale salariaţilor! Acesta încalcă drepturile fundamentale ale muncii şi ale lucrătorilor. În prezent, Valentin Ştefan reprezintă o pată pe obrazul PNL.
Ca organizaţie sindicală, nu vom tolera practici anti-sindicale în Poşta Română. Este nevoie de justiţie socială pentru lucrătorii poştali!”, au transmis reprezentanţii BNS.
Tot joi vor avea loc astfel de acţiuni de pichetare şi la sediul PNL (Modrogan 1) şi la sediul Poştei Române (Dacia 140), precizează BNS.
La sfârşitul lunii februarie, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a organizat acţiuni de protest în faţa sediului Ministerului Digitalizării. Anul trecut, pe 9 octombrie, lucrătorii poştali au demarat mai multe proteste care s-au întins până pe 13 octombrie 2023.
Pe lista nemulţumirilor sindicaliştilor se află, în prezent, aceleaşi subiecte ca în anul anterior, respectiv: lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, care a condus la situaţia din Poşta Română în care 80% din personal primeşte salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională.
În replică, oficialii Poştei Române au menţionat că venitul mediu brut în companie era, în luna ianuarie 2024, de aproximativ 5.000 de lei, iar la acest moment nu există în companie salariaţi care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie.
În 28 februarie, Poşta a anunţat că după un dialog cu sindicatul s-a stabilit semnarea unui acord privind salariile, condiţiile de muncă şi alte drepturi care decurg din relaţiile contractuale, precum şi un calendar de creşteri salariale pe întreg anul 2024.
Ulterior acestui anunţ, BNS a arătat că acordul convenit între conducerea Poştei Române şi Sindicatul Naţional Poştă şi Curierat (SNPC) este netemeinic, nelegal şi abuziv, deoarece directorul general al companiei nu are mandat din partea Consiliului de Administraţie pentru un astfel de document.
Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Digitalizării, care deţine 93,52% din pachetul de acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 6,48% din capitalul social.
D.Constantin