1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:56
No menu items!

Proteste ale polițiștilor în fața Ministerului de Interne. Manifestații similiare și la Cluj / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Polițiști din mai multe județe ale Transilvaniei protestează joi în fața Prefecturii Cluj pentru neaplicarea corespunzătoare a HG 1/2017, care prevede ca salariul minim garantat în plată să fie de 1.450 de lei.

Potrivit liderului de sindicat Constantin Mandache, citat de Agerpres, de la intrarea în vigoare a legii, agenții mai tineri au primit salariul corespunzător, însă cei mai în vârstă, cu 10-20 de ani vechime, nu au primit nicio mărire de salariu. Liderul de sindicat a explicat că în alte instituții bugetare au existat asemenea creșteri, la tot personalul, astfel că se dorește ca și polițiștii să primească măririle salariale considerate oportune.

„Noi am fost la masa negocierilor la Ministerul Muncii, sindicatele din MAI, în 6 martie, și acolo ne-au mințit că se aplică. În loc de 600 de lei salariul de referință rămas la nivelul anului 2009, se va schimba și va fi 1.450. La unii dintre colegi, cei tineri, s-a aplicat această metodă, la cei mai în vârstă, cu 20 de ani vechime, nu s-a cunoscut nimic la salariu. Dacă a crescut salariul minim brut pe economie trebuie să se aplice și polițiștilor, ceea ce nu s-a întâmplat. În celelalte instituții bugetare s-a aplicat, dar asta nu ne interesează pe noi, fiecare suntem cu familia sa ocupațională. Vrem ca tuturor polițiștilor din România să ni se aplice HG nr. 1/2017”, a spus Constantin Mandache.

Potrivit acestuia, în cadrul Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România, care este afiliat la Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor „Alexandru Ioan Cuza” s-au făcut unele calcule din care reiese că măririle salariale ar fi cuprinse între 800 și 1.400 de lei, pentru agenții cu vechime mai mare, de 10-20 de ani.

„În Poliția Română, din decembrie 2009 nu s-a mai schimbat nimic la salariu. (…) Așteptăm să fim chemați la masa tratativelor”, a mai spus Mandache.

Protestul de la Cluj, unde sunt așteptați, pe tot parcursul mai multor ore, să participe agenți de poliție din județele Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud, va dura până la ora 16.00.

Sindicatele din poliţie UNIPOL, Diamantul şi SNAP organizează joi o acţiune de protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI), scopul fiind abrogarea prevederilor OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative. 

Protestul polițiștilor a început la ora 9.00.

„Pentru cei care nu ştiu, celebra OUG 57/2015 care stabilea salarizarea bugetarilor pe 2016 şi desfiinţarea practic a prevederilor de bază din Legea pensiilor militare de stat a fost întărită prin ordonanţele de urgenţă 20 şi 99/2016, date de Guvernul Cioloş, şi OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, dată de Guvernul Grindeanu. Acestea i-au nemulţumit atât pe bugetarii civili şi militari sau poliţişti, cât şi pe rezervişti. Ajutoarele la trecerea în rezervă au mai fost suspendate un an, iar trecerea la salariul de bază minim de 1.450 lei este refuzată militarilor angajaţi pe bază de contract din SRI, MApN şi MAI, ca şi mai vechilor agenţi de poliţie (cărora sporurile le-au fost băgate în salariu, aşa cum, nouă, rezerviştilor, ne-a fost băgată ilegal în baza de calcul partea civilă a pensiei)”, arătau sindicatele din poliţie, într-un comunicat remis, miercuri. 

Potrivit sursei citate, din solidaritate, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) şi membri ai CNSC vor sprijini acţiunea cu delegaţi. 

„Măsurile luate la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în baza art. 1 din OUG 9/2017, îi scot pe poliţişti în stradă. Din solidaritate, SCMD şi membri ai CNSC vor sprijini acţiunea cu delegaţi. Îi atenţionăm pe toţi că vor urma măsuri similare la MApN, iar SCMD va riposta în mod identic, deoarece este inacceptabilă bătaia de joc la adresa rezerviştilor, dar şi a militarilor angajaţi pe bază de contract, trimişi să moară aiurea, pe un salariu sub cel minim pe economie”, se arată în comunicat. 

Liderii sindicali susţin că această primă manifestare de protest se desfăşoară pe fondul „diversiunii deciziei Senatului de a boicota art. 40 din Ordonanţa de Urgenţă 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare”. 

„Şi-i mai informăm pe toţi interesaţi că această primă manifestare de protest se desfăşoară pe fondul diversiunii despre aşa-zisa decizie a Senatului de a boicota punerea în discuţie, în plenul camerei decidente (Camera Deputaţilor), a art. 40 din OUG 57/2015 în scopul abrogării sale, aşa cum ne promite de un an majoritatea parlamentară. În fapt, Senatul a votat, în dispreţul procedurilor, anul trecut, aberaţia privind aşa-zisa mărire a bazei de calcul de la 65% la 80%. În realitate, prin introducerea în bază a Meritului Militar şi a pensiei suplimentare, aceasta scădea, însă, la 44% – 51%”, au mai arătat sindicaliştii. 

R.D.