-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:58
No menu items!

Protest al apropiaților eroului Claudiu Petre față de atitudinea Patriarhului Daniel

spot_img

După ce, marţi dimineaţă, a oficiat o slujbă de pomenire la Catedrala Patriarhală, Patriarhul Daniel a mers la slujba de îmormântare a femeii de serviciu de la clubul Colectiv şi apoi la înmormântarea lui Claudiu Petre. Aici însă, imediat ce patriarhul a intrat în capela în care trupul eroului din Colectiv a fost depus, apropiații acestuia au ieșit. Asta, în semn de protest față de atitudinea adoptată de liderul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și de BOR, ca instituție, în cazul celei mai mari tragedii produsă în București în ultimii 20 de ani.

Biserica Ortodoxă Română a decis să se implice şi să facă slujbe speciale la Colectiv şi pentru victime abia la patru zile după tragedie, după nenumărate critici din partea mass-media și a societății civile. Tot marți, patriarhul Daniel a oficiat și o slujbă de pomenire la Catedrala Patriarhală.

La clubul Colectiv au fost trimişi trei preoţi de la Administraţia Cimitirelor, care au ţinut o slujbă, în timp ce mulţi preoţi au făcut slujbe în ţară, unii dintre ei donând sânge pentru răniţi.

După slujba pentru femeia de serviciu de la clubul Colectiv, patriarhul a fost asaltat de jurnalişti care l-au întrebat de ce slujbele speciale au fost făcute cu întârziere. „Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă”, a răspuns acesta.

Patriarhul a susținut apoi că face un apel “să vină lumea la biserică, nu la club”. “Asta este rânduiala Bisericii. Nu mai judecăm pe nimeni. Să ne rugăm pentru ei”, le-a spus patriarhul ziariştilor.

CITEȘTE ȘI: Arhiepiscopul Ioan Robu îi dă o lecție usturătoare Patriarhului Daniel

El a explicat că, până acum, preoţii nu s-au dus la clubul Colectiv din cauza atitudinii unora, de ostilitate faţă de biserică şi nu au vrut să mai deranjeze. „Noi ne facem datoria după tradiţia şi rânduiala noastră. Nu învaţă Biserica să rupă liniştea şi tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Astăzi au fost preoţi acolo şi au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol”, a spus patriarhul.

Trei preoţi de la Administraţia Cimitirelor au fost trimişi, marţi, la clubul Colectiv şi au oficiat o slujbă de pomenire. Întrebat, după slujbă, când au fost anunţaţi, preotul Augustin Moţoc, de la Administraţia Cimitirelor din Bucureşti, a răspuns: ”Încă de ieri, ca să venim astăzi.

El a explicat că preoţii se gândesc în primul rând la sufletele victimelor incendiului din clubul Colectiv, astfel că sâmbătă şi duminică au făcut slujbe în biserici, şi nu la locul tragediei.

Preotul Augustin Moţoc a arătat că în fiecare spital există câte un preot care îi consiliază pe cei răniţi şi familiile acestora. ”În fiecare sâmbătă şi în fiecare duminică dimineaţa, noi slujim în biserici, iar aceşti oameni au fost pomeniţi în biserici. (…) Trebuie să fim conştienţi că suntem oameni în trup, iar sufletele noastre sunt nemuritoare. Dacă aţi fi venit şi prin biserici aţi fi văzut că se fac slujbe pentru ei. Noi ne gândim în primul rând la sufletele lor, aici le-au fost arse trupurile, sufletele sunt în altă parte, sufletele sunt cele care sunt acum în grija noastră, aşa după putinţa fiecăruia”, a spus preotul. El a adăugat că, dacă se face o slujbă, trebuie să fie un sobor, nu poate veni fiecare când consideră, pentru că se creează o dezordine.

Şi în ţară au avut loc, marţi, slujbe speciale pentru victimele de la clubul Colectiv, în unele zone ei donând sânge pentru răniţi, cum er fi la Galaţi şi Slobozia.