2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:03
No menu items!

Propunere în Parlament: Toate pensiile de peste 6.700 de lei, impozitate cu 15%

spot_img

Parlamentarii coaliției de guvernare au depus în Parlament noi amendamente la legile privind reglementarea pensiilor speciale, în sensul în care nu doar acestea ar urma să fie impozitate, ci toate pensiile, inclusiv cele calculate pe baza contributivității, egale sau mai mari decât salariul mediu brut în plată, calculat, pentru 2023, la 6.789 de lei. 

Astfel, printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul al impozitului. Așadar, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, art. 101 din Codul Fiscal ar urma să prevadă următoarele: 

Art. 101 – Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”

În prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că: 

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”

Modificări și în cazul pensiilor magistraților

Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor este și ea modificată astfel încât să fie eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.

A fost eliminat și următorul articol: „Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin. (1).

Potrivit amendamentelor depuse, „pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Raluca Dan