1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:22
No menu items!

Propunere de plafonare a prețului la energie electrică de maxim 0,80 lei/KWh, dar şi majorarea limitei de consum casnic

spot_img

Forţa Dreptei propune un preţ plafonat la energie electrică de maxim 0,80 lei/KWh pentru un consum lunar curent de 300 KWh, dar şi majorarea limitei de consum casnic lunar de energie electrică la 500 KWh pentru consumatorii care nu au acces la alte surse de energie.

”Pe lângă amendamentele depuse la Senat, la Camera Deputaţilor am adăugat noi prevederi pentru a include în schema de plafonare a preţurilor la energie toate societăţile comerciale, indiferent de mărimea lor, liber profesioniştii, cabinetele medicale individuale dar şi modificarea limitei de consum pentru cei care se încălzesc exclusiv cu energie electrică şi nu au acces la alte surse de energie”, a precizat deputatul Ionel Dancă, prezentând mai multe amendamente la OUG privind preţurile la energie.

Lista amendamentelor depuse:

– Preţ plafonat de maxim 0,80 lei/KWh pentru un consum lunar curent de 300 KWh pentru toţi românii şi doar ceea ce depăşeşte limita de consum de 300 KWh să fie plătit la preţul din piaţă.

– Majorarea limitei de consum casnic lunar de energie electrică la 500 KWh pentru consumatorii care nu au acces la alte surse de energie şi suplimentarea acestei limite de consum cu 50 KWh pentru fiecare copil pentru familiile cu mai mulţi de 2 copii.

– Eliminarea certificatelor verzi şi a bonusului de cogenerare din preţul final facturat consumatorilor.

– Extinderea schemei de plafonare a preţurilor la energie la 1 leu/KWh pentru 85% din consumul lunar la toate societăţile comerciale, indiferent de mărime, nu doar pentru IMM-uri, dar şi pentru alte categorii de activităţi economice din domeniul profesiilor liberale, precum şi pentru administratorii de activităţi sportive în spaţii închise.

– Includerea în categoria furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, care beneficiază de un preţ final facturat de 1 leu/KWh pentru consumul integral lunar realizat, a cabinetelor medicale individuale, medici de familie şi stomatologi, precum şi a unităţilor de cult religioase.

”În plus, faţă de aceste amendamente esenţiale pentru o aplicare corectă a schemei de plafonare a preţurilor la energie, am propus şi revenirea la forma veche a calculului de cheltuieli lunare luate în considerare pentru producătorii de energie şi includerea în acest calcul a cheltuielilor financiare pentru acoperirea riscului de piaţă (hedging). Pare un detaliu tehnic nesemnificativ, dar, în realitate, fără o astfel de prevedere, producătorii de energie cu contracte de hedging (în special producătorii de energie verde) vor intra în faliment”, a adăugat Dancă.

                                                                                                                   Adina Silav