6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:31
No menu items!

Proprietarul Ultra Pro Computers, reținut pentru falimentarea controlată a companiei

spot_img

Cristian Fughină și soția acestuia, Alina, sunt acuzaţi, alături de consultantul off-shore Laszlo Kiss, de spălare de bani şi infracțiuni de criminalitate organizată. Prejudiciul estimat: 10 milioane de euro, din cele peste 40 de milioane de euro, datorii la creditori

fughina_cristian1

Proprietarii Ultra Pro Computers (cel mai important retailer IT până în 2010, când a declarat falimentul), soții Cristian și Alina Fughină, au fost „săltați” miercuri de procurori ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Terorismului (DIICOT). Cei doi sunt acuzați de spălare de bani și infracțiuni de criminalitate organizată. Pe scurt, susțin anchetatorii, soții Fughină ar fi provocat, în mod controlat și cu intenție, falimentul companiei.

Protagonişti ai celui mai răsunator faliment din România, soții Fughină şi-au transferat afacerile în Delaware (SUA), începând din 2009, unde consultantul off-shore Laszlo Kiss le-a înfiinţat trei astfel de companii. Dezvăluirea a fost făcută încă din 2011 de jurnaliștii RiseProject.

Procurorii DIICOT susţin că Alina și Cristian Fughină au folosit Keston Corporation, Bellagio Corporation şi Milena Trading Company Ltd ca să-şi lase creditorii cu ochii în soare. Datorii de peste 40 de milioane de euro nu au mai fost achitate, inclusiv către stat, ca urmare a scurgerilor de fonduri controlate prin companiile înregistrate în cel mai sigur paradis fiscal.

Falimentul din 2010 al retailer-ului IT a fost urmărit de întreaga presă de specialitate, mai ales că era pentru prima dată când niciun creditor nu mai putea fi satisfăcut în urma procedurii de faliment declarat de Tribunalul Constanţa.

Pe lângă instituţiile bancare, printre creditorii K Tech Ultra Pro (firma din spatele Ultra Pro Computers) s-au numărat nu doar producători sau bănci, ci şi instituţii de stat: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Economică şi de Finanţe Publice Locale Iaşi, direcţiile generale ale Finanţelor Publice Brăila şi Constanţa, precum şi primăriile din Craiova, Arad şi din sectorul 6 al Capitalei. Printre creditori se numără şi numeroşi furnizori de utilităţi, dar mai ales Banca Românească,căreia societatea deținută de Alina și Cristian Fughină trebuia să-i restituie un împrumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

K Tech Ultra Pro a fost înfiinţată în 1997 de soții Fughină, iar în 2009, la începutul problemelor financiare, avea deja datorii către 114 companii ca urmare a „acceptării” ca investitori a celor trei firme off-shore controlate tot de ei.

Mihaela Chiper