Rami Ghaziri, proprietarul Avicola – reținut de procurorii DNA în dosarul privind evaziunea fiscală de estimată la 70 de milioane de euro (și nu la 50 de milioane de euro, cum a fost anunțat inițial), în care sunt acuzați atât procurorul Angela Nicolae (arestată în acest caz), cât și senatorul Niculae Bădălău – a fost arestat, miercuri, pentru 29 de zile, de magistrații Curții Supreme.
Procurorii au instiuit sechestru asigurător pe activele Avicola Tărtășești și Avicola Crevedia, dar și pe averea lui Rami Ghaziri și pe conturile altor câtorva zeci de societăți comerciale care ar fi făcut parte din rețeaua de evaziune.
Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea celor 27 de persoane reținute în acest, printre care se numără și Rami Ghaziri, una dintre firmele implicate în rețeaua evazionistă și controlată de Ghaziri a livrat unui lanţ de hypermarketuri „cantităţi importante” de carne alterată, adusă în paleţi în care erau şi „excremente de rozătoare”, aspect sesizat de comerciant.
„SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca)”, se precizează în referatul de arestare.
În plus, arată anchetatorii, alt inculpat în cauză, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel, el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să-l ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.
„La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO…sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv'”, se arată în referat.
Trei zile mai târziu, pe 16 septembrie, Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: „…dai marfa aia care…a comandat şi Provitul şi ULS…”, iar angajatul îl informează ca „…păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu’ Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu 6 tone…”. La finalul discuţiei Orlando îi ordonă lui Răducu „să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?”.
O situaţie similiară a fost identificată de procurori la data 17 septembrie, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călăraşi SA către SC Avicola Crevedia şi SC Avicola Buzău, când Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioagă, medic veterinar, angajat al SC Avicola Călăraşi, să ascundă medicilor veterinari ai DSVSA Buzău aspectul legat de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care urma să-i înştiinţeze fiind persoanele din abatoare.
Potrivit aceluiași referat, Rami Ghaziri este unul dintre afaceriștii care i-au dat mită procurorului șef Angela Nicolae și fiului acesteia, arestați marți seara de magistrații Curții Supreme, în acest caz, pentru 29 de zile.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară – anchetă la Avicola
Miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la „un lanţ de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de 70 de milioane de euro.
Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.
„Verificăm tot ce înseamnă carne de pasăre, pe lanţul de distribuţie”, a mai spus Mănăstireanu, care a precizat că rezultatele finale ale controalelor vor fi făcute publice săptămâna viitoare.
Potrivit ANSVSA, până în acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasăre în Bucureşti şi alte 6.200 în Braşov.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că, în urma verificărilor făcute până în prezent, nu au fost depistate loturi de carne cu salmonella periculoasă pentru om.
Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călăraşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt „în lichidare”.
El a adăugat că, în cazul descoperirii unor păsări infestate cu salmonella, acestea sunt sacrificate, conform normelor în vigoare.
Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.
R.D.