1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:38
No menu items!

Propaganda Rusiei își face loc printr-o televiziune ”italiană” din Cernica

spot_img

Televiziunea Telestar 1, disponibilă în România prin intermediul ”cabliștilor”, a difuzat duminică, 30 octombrie, un discurs al scriitorului italian Fulvio Grimaldi, care, timp de aproximativ o jumătate de oră, a susținut toate temele de propagandă pe care Rusia le folosește în conflictul politico-economic împotriva NATO și UE, pe fondul războiului din Ucraina.

Materialul a fost realizat de televiziunea online Visione TV, din Italia, și poate fi regăsit la acest link.

Formal, intervenția a fost sub formă de interviu cu o jurnalistă din studio, care a susținut teoriile lui Grimaldi, fără a modera discursul violent sau a pune în context informațiile și opiniile.

Tezele prezentate de Grimaldi au fost similare cu agenda războiului informațional coordonat de Moscova:

  • Ucraina pregătește un atac pe propriul teritoriu cu o ”bombă murdară” (explozibil clasic la care sunt adăugate materiale radioactive), cu scopul de a da vina pe Rusia;
  • Ucraina este condusă de ”naziști”, care au comis genociduri în Donbas (regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei);
  • Regimul legitim de la Kiev a fost înlăturat de la putere în 2014 printr-o lovitură de stat sprijinită de statele NATO;
  • Rusia a fost tratată cu lipsă de respect pe plan internațional în ultimii 30 de ani, se vede înconjurată de baze NATO. Era normal să ajungă la capătul răbdării, deci războiul declanșat este o operațiune defensivă;
  • SUA deține ”biolaboratoare” secrete în Ucraina, în care face experimente periculoase și creează viruși noi;
  • Rusia este în război cu NATO, Ucraina este doar o marionetă a NATO;
  • Soluția pentru încheierea războiului este cedarea teritoriilor ocupate către Rusia și ”neutralitatea” Ucrainei;
  • Sancțiunile economice afectează în primul rând populația statelor europene, care se vor revolta și vor răsturna de la putere guvernele care sprijină Ucraina;
  • Conducerea pro-europeană de la Chișinău are intenția de a băga Republica Moldova în război, alături de NATO;
  • Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, care a fost desfășurată la baza militară Mihail Kogălniceanu / Constanța, are capacități ofensive, ceea ce înseamnă că scopul prezenței în România este atacarea Rusiei;
  • România și Bulgaria nu au voință și capacitate de acțiune proprii, sunt controlate 100% de SUA. Un model de leadership pentru zona sud-est europeană este Aleksandr Vucic, președintele Serbiei;
  • Critici la adresa tuturor liderilor din UE, care ar fi parte a unei conspirații globale anti-Rusia.

Programul nu a fost subtitrat în limba română, ca multe din producțiile difuzate de Telestar 1. De altfel, toată grila de programe este acoperită de producții ieftine – filme foarte vechi, emisiuni informative netraduse, preluate de la alte televiziuni de nișă din Italia, sau teleshopping.

Visione TV se prezintă pe propriul site drept apărătoare a libertății de gândire și de expresie, ”care, astăzi, mai mult decât oricând, este amenințată de gândirea unică impusă de un sistem media dominator, care a pierdut simțul măsurii”.

Fulvio Grimaldi este scriitor, fost jurnalist, iar, în prezent, este activ în spațiul public cu teorii conspiraționiste. În 2001, a candidat, fără succes, pentru un post de senator pe listele Rifondazione Comunista, un partid desprins din mișcarea comunistă. La alegerile din septembrie 2022, a candidat din nou pe listele platformei Italia Sovrana e Popolare (ISP), care cuprinde partide comuniste, socialiste și eurosceptice. ISP, care are ca principal obiectiv politic ieșirea Italiei din UE și NATO, a ratat intrarea în Parlament, cu un scor la nivel național național de 1,2%.

Din februarie, de la începutul ofensivei militare totale a Rusiei împotriva Ucrainei, instituțiile statului român și-au propus contracararea operațiunilor de intoxicare și comunicare strategică, pe care Rusia le derulează fie direct, fie prin agenți de influență din interiorul UE.

Într-un comunicat din 28 februarie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a transmis că s-a asigurat că postul Russia Today, controlat de Kremlin, nu se mai transmite în spațiul audiovizual din România. ”Precizăm că CNA va monitoriza, cu celeritate, modul în care sunt reflectate, în cadrul emisiunilor de știri și dezbateri, subiectele referitoare la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmărind informarea corectă a publicului prin verificarea informațiilor, evitarea celor care pot crea confuzie, precum și prin respectarea regulilor deontologice care presupun tratarea cu discernământ și responsabilitate a fiecărui mesaj transmis opiniei publice în legătură cu temele de acest gen”, se afirmă în comunicatul citat. 

În aprilie, în contextul unei reuniuni regionale, CNA a transmis că este preocupată de ”fortificarea procesului decizional al instituțiilor de reglementare în audiovizual, pentru a proteja publicul de propaganda de război dar fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenție deosebită situației din Ucraina”.

În arhiva recentă a CNA, se regăsesc exemple privind aplicarea acestor reguli.

Printr-o decizie publicată pe 10 martie, postul de radio Gold FM a fost amendat cu 50.000 lei, pentru derapajele din emisiunile ”Pastila lui Cristoiu”, ”Ce-i în gușă, și-n căpușă!” și ”Scamatoriile Iosefinei”, din perioada 24 februarie – 1 martie. ”Informațiile despre invazia Rusiei în Ucraina nu au fost prezentate într-un mod obiectiv, echilibrat și neutru, nu au favorizat libera formare a opiniilor publicului, prin asigurarea unei distincții clare între fapte și punctele de vedere exprimate, așa cum dispun imperativ prevederile art. 3 din Legea audiovizualului”, se arată în documentul citat.

Printr-o decizie publicată pe 31 martie, a fost amendat postul de radio Accent, din județul Gorj, pe baza aceluiași articol de lege.

În arhivă nu apare nicio mențiune despre vreo sancțiune la adresa Telestar 1 pentru abordarea temei războiului declanșat de Rusia.

Una din explicațiile posibile pentru care discursul de propagandă de pe acest post a trecut pe sub radarul CNA poate fi dedus dintr-o decizie din 15 septembrie 2022, când Telestar 1 a fost sancţionat cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea repetată a obligaţiei de a înregistra programele și de a le pune la dispoziția Consiliului într-un format digital uzual, la cerere.

Specialiștii din CNA nu au acces la înregistrările programelor difuzate, deci probabil au doar varianta vizionării live pentru eventuale concluzii.

În cea mai recentă raportare referitoare la acționarii televiziunilor din România, apare informația că deţinătoarea licenţei audiovizuale pentru Telestar 1 este societatea Telestar Communication SRL, ai cărei asociaţi sunt: Cegolea Gabriela (55%, este și administrator) şi Barusco Sergio (cetățean italian, 45%).

În raportarea din 2021 către Ministerul Finanțelor, compania a declarat o cifră de afaceri de 298.802 lei și un profit net de 185.973, fără nici un angajat.

Pe propriul cont de Facebook, Gabriela Cegolea are postări cu citate din Alexander Dughin sau Diana Șoșoacă, al căror punct comun este discursul anti-NATO și anti-UE.

Din postările din Social Media ale celor doi asociați din Telestar Communication SRL rezultă că sunt și parteneri de viață.

Sediul firmei este în Cernica, județul Ilfov, pe strada Gabriela Cegolea, nr. 1. Fiind o zonă sistematizată recent, Primăria a fost convinsă să folosească numele proprietarei unei case pentru denumirea străzii.

Egolatria de care dau dovadă cei doi asociați rezultă și din alte mențiuni de pe pagina de web a Gabrielei Cegolea sau de pe Wikipedia:

  • ”Gabriela Cegolea s-a născut în ziua de 15 dec. 1948, în Romania, pe meleagurile Bucovinei, la Dorohoi, pământ darnic și fertil, cunoscut ca și grânarul Europei, sub semnul Săgetatorului, în timpul unei furtuni excepționale de zăpadă, asemănătoare cu impetuosul și focosul caracter al artistei, loială și adevărată, ce nu a acceptat niciodată compromisuri, de tip oportunist, politic sau dictatorial. Cântăreață superbă de operă, cu o voce liberă și puternică, cu un instantaneu impact scenic, unică în stilul său grație metodei speciale de canto folosite.”
  • ”Temută și invidiată pentru frumusețea ei dar și pentru implicarea critică cu privire la școala de canto contemporană, este deseori obstacolată în năvalnica sa carieră de puteri oculte, reușind, în ciuda greutăților, să se distingă pe scenele internaționale, datorită și numeroșilor muzicieni importanți, dirijori de orchestră celebri care, apreciind nespus prezența și talentul său, nu au permis să le scape din mână o asemenea raritate.”
  • ”Mama, Elvira Furtună, cântareață de operete, de o excepțională frumusețe, este nepoata preotului cărturar și mecenat Dumitru Furtună, un simbol al culturii și al bisericii ortodoxe române.”
  • ”Din anul 2004 Gabriela Cegolea este fondator și președinte, cu editorul Sergio Barusco, al societatii SC TELESTAR DIFFUSION srl, membru al Confindustriei Romania, cu programul european bilingv de televiziune TeleStar1, ce se ocupă de promovarea schimburilor culturale, economice și turistice între România și Italia, precum și țările din zona geografică balcanică, prin intermediul propriei televiziuni, cu studiouri proprietatea Fundatiei “Vox mentis”, cu sediul la Cernica – România și cu acoperire naționala în România și în Italia, pe LCN 820 (în lucru) și vizibil în Piemonte pe LCN 617.”
  • ”(…) editorul venezian Sergio Barusco – urmaș, pe linie maternă, al faimoasei cântărețe Lina Cavalieri, considerată, la timpul său, cea mai frumoasă femeie din lume.”

Pe pagina sa de Facebook, Barusco își prezintă televiziunea astfel: ”primul și singurul program de televiziune italofon de nișă în România, nerepetibil, ce transmite în limba italiană și română ocupându-se cu precădere de viața și activitatea cotidiană a Comunităților aparținând Minorității Etnice Italiene, răspândite pe întreg teritoriul țării și reprezentate în Parlamentul României, precum și a investitorilor italieni, constituind singurul mijloc de coeziune socială a acestora”.

O referire mai obiectivă în mass-media se găsește într-o știre din ianuarie 2020 a agenției Mediafax, care arată că Telestar era în grupul televiziunilor cu o audiență medie de sub 1.000 de telespectatori pe minut. Informația era transmisă în contextul în care CNA publicase lista televiziunilor ”must-carry”. Principiul „must carry”, din Legea Audiovizualului, prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.

Vlad Bârleanu