Proiectul privind mobilizarea cetățenilor în starea de criză pe care Guvernul vrea să o adopte cel târziu la începutul săptămânii viitoare, va fi votat în Parlament chiar în cursul aceleiași săptămâni, a anunțat președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu. El a mai confirmat că proiectul, care modifică mai multe legi din domeniul apărării și securității naționale, a fost deja discutat și în CSAT, acum aflându-se la partide, pentru consultare.
Proiectul privind adoptarea stării de criză în România a fost amplu dezbătut în spațiul public, după finalizarea draftului trimis spre avizare către toate ministerele din CSAT, deoarece cuprindea mai multe prevederi controversate. Una dintre prevederi s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.
Întrebat miercuri despre adoptarea acestui proiect mai întâi la Guvern și apoi în Parlament, Florin Cîțu a dat ca termen săptămâna viitoare, subliniind însă că prevederile contestate nu au fost discutate, ci altele „de care este nevoie în perioada următoare”, cum ar fi permiterea trupelor străine să vină pe teritoriul României.
„Au fost doar discuţii iniţiale. Sperăm ca proiectul să fie adoptat săptămâna următoare. Proiectul a fost în CSAT, este un proiect deja discutat, acum vine spre Parlamentul României şi deocamdată se uită experţii partidelor la el, vedem dacă mai trebuie ceva de adăugat şi apoi să fie adoptat în şedinţa de guvern. (…) E mai mult despre aceste modificări ca România să permită trupelor străine să vină pe teritoriul României, sunt mai multe modificări de care avem nevoie în perioada următoare”, a mai explicat Cîţu.
Potrivit liderului PNL atât liberalii, cât și ceilalți lideri ai coaliției, de la PSD și UDMR, „am susţinut, vom face imediat totul, pentru a avea acest proiect aprobat cât mai rapid în procedură de urgenţă„, a adăugat Florin Cîţu.
Întrebat despre nemulţumirile legate de acest proiect, conform cărora CSAT ar primi puteri sporite, Cîţu a spus că acest proiect nu schimbă Constituţia, iar Parlamentul are ultimul cuvânt în situaţiile de urgenţă.
„În primul rând, Constituţia spune foarte clar că orice situaţie care ţine de situaţia de urgenţă, de conflict armat până la urmă, Parlamentul are ultimul cuvânt şi acest lucru nu se schimbă. E doar legislaţia în vigoare, care trebuie adaptată la condiţiile de azi, la nevoile de azi. În rest, nu se modifică. Nu se dau puteri sporite. Repet, Constituţia este cea care dă aceste puteri şi acestea sunt date Parlamentului României”, a subliniat președintele Senatului.
Marilena Nedelcu