Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv, vineri, proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), au precizat surse din CSM citate de Agerpres. Potrivit acelorași surse, decizia a fost luată cu 11 voturi „pentru”. Avizul dat de CSM este consultativ.
Vineri, la ședința CSM, Predoiu a susținut că a găsit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiinţarea SIIJ. „Altfel vom rămâne blocaţi aşteptând un miracol ca toată lumea să fie de acord”, a spus ministrul Justiției, precizând că trebuie demonstrată maturitate pentru depăşirea acestui moment.
Predoiu a declarat, vineri, că nu a fost de acord cu unele afirmaţii făcută în cadrul şedinţei CSM, că SIIJ va fi reînfiinţată sub o altă formă. „Nu pot fi de acord că se reînfinţează SIIJ-ul. Îl desfiinţăm cu adevărat pentru că este vorba de o structură care îşi încetează activitatea. E cu totul alt sistem, este o nouă structură, mai mare, mai mică, altfel organizată. E altceva. Că nu este într-adevăr transferul competenţelor la unităţile specializate, e adevărat”, a precizat ministrul Justiţiei.
Predoiu a mai susținut că proiectul privind desfiinţarea SIIJ a mai primit aviz negativ din partea CSM, iar consecinţa a fost blocarea sa în Parlament de patru ani. „A mai fost configurat în faţa dumneavoastră, a plecat cu aviz negativ, consecinţa a fost blocarea în Parlament până în ziua de azi. Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul. Şi atunci eu, iniţiator, trebuie să am în vedere cărei realităţi mă adresez cu proiectul meu. Dacă nu mă adresez acestei realităţi nu mai plec cu aviz de la dumneavoastră niciodată. Trebuie să optez pentru nişte obiective şi am optat pentru obiectivul principal. (…)Dacă şi ei acceptă acest lucru atunci găsim o cale şi asta e calea pe care am găsit-o de a atinge obiectivul principal altfel vom rămâne blocaţi aşteptând un miracol, miracolul înseamnând ca brusc într-o zi toată lumea să fie de acord cu toate cele spuse de dumneavoastră astăzi aici în contradictoriu. Vă rog să mă scuzaţi, dar nu cred în miracole de genul ăsta”, a mai transmis ministrul Justiţiei.
Predoiu a precizat că esenţialul este să se demonstreze maturitate, să fie depăşit momentul şi fie închisă această discuţie legată de desfiinţarea SIIJ.
„Dincolo de aspecte tehnice şi punctuale am extras şi nişte concluzii într-un limbaj mai puţin academic, colocvial şi îmi cer scuze pentru asta şi vă citesc câteva: SIIJ nu e bun, DNA nu e bun, DNA e bun, vrem desfiinţarea SIIJ, nu vrem desfiinţarea SIIJ, nu e bine că plenul numeşte procurori, nu avem încredere în procurorii care vor decide ce şi cum în aceste proceduri, vrem să fim garantul independenţei, dar să nu-i controlăm independenţa. Cum aş putea eu să redactez un proiect de lege care să fie votat unanim de către Consiliu? Imposibil. Şi atunci dintr-o pleiadă de obiective pe care le ai la dispoziţie îţi selectezi pe cele esenţiale şi esenţialul şi pentru Executiv şi pentru legislativ, şi pentru sistem şi în mod particular pentru CSM, esenţialul este să demonstrăm maturitate, depăşim acest moment şi să închidem această discuţie care altfel va bloca în loc sistemul judiciar ani de zile, cum deja s-a demonstrat, patru ani. Nu e în optica mea să mai zăbovim nici măcar o zi, cu tot respectul pentru tot ce aţi spus, vă cer votul pentru acest proiect”, a mai declarat Cătălin Predoiu.
Pe 21 ianuarie, ministrul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Așa cum reiese din proiect, actuala SIIJ va fi înlocuită, de fapt, de o altă secție, aflată tot în subordinea Parchetului General. Doar că, în loc de 15 posturi de procuror, noua secție va avea 42 de procurori, desemnați, ca și în cazul actualei secții, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Raluca Dan