-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:03
No menu items!

Proiectul de lege pentru exploatarea de la Roșia Montană intră luni în procedurile parlamentare. În cât timp ar putea fi aprobat

spot_img

Proiectul de lege pentru exploatarea de la Roșia Montană intră luni în procedurile parlamentare. În cât timp ar putea fi aprobat 

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor de aur și argint din perimetrul Roşia Montană a fost trimis marți de Guvern la Parlament, unde ar putea fi aprobat în aproximativ două luni, potrivit unor surse parlamentare.

Luni și marți, în primele ședințe ale Biroului Permanent al Camerei Deputaților din această sesiune, se va lua act de faptul că Guvernul a trimis proiectul, se va repartiza Comisiilor de specialitate și se vor acorda termene.

Cel mai probabil, în avizarea proiectului, vor fi implicate Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, Comisia Economică și Comisia Juridică.

Dacă Guvernul cere o procedură de urgență, proiectul poate fi aprobat în plen în termen de o lună, a explicat, pentru Sursa Zilei, un membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților.  Același traseu va fi folosit și la Senat, camera decizională, astfel încât, peste două luni, cel mai mare proiect industrial privat din România va primi undă verde.

Guvernul a transmis că proiectul de lege cuprinde aspectele negociate cu firma Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), referitoare la măsurile aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana, în județul Alba.

Potrivit acordului, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape, cu titlu gratuit, către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social. Astfel, participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă la 25%.

În prima etapă, va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, cu obligaţia aprobării proiectului de lege și emiterii acordului de mediu prin hotărâre de guvern, fără modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate.

În a doua etapă, va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise fără întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute în calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi producă efectele.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să asigure conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice şi să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016. RMGC încearcă din 1997 să obțină autorizațiile pentru începerea exploatării. Acționarul principal al RMGC este compania canadiană Gabriel Resources, care deţine acum 80,69% din acţiuni.

Evaluările arată că, la Roșia Montană, sunt exploatabile aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Proiectul presupune o investiție de 1,7 miliarde de dolari, dintre care 450 de milioane au fost deja investite.

Guvernul a inclus recent proiectul Roşia Montană în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, cu mențiunea că presupune standarde de mediu înalte, iar statul va obține 78% din beneficiile generate de proiect.

Se estimează că proiectul va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie.

De asemenea, proiectul va genera crearea a 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei și a 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării. De asemenea, alte 2.700 de locuri de muncă indirecte vor funcționa în perioada celor 17 ani de exploatare, luând în calcul indicele de 1/3 caracteristic industriei extractive.

Guvernul își dorește inițierea proiectului din punctul de vedere al altor indicatori importanți – efectele economice indirecte, reducerea șomajului, rezolvarea poluării istorice generate de închiderea minei de stat, ameliorarea balanței comerciale prin creșterea exporturilor și dezvoltarea infrastructurii.

Vlad Bârleanu