2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:07
No menu items!

Proiectul de lege anti-dronă, aprobat. Cum va putea armata să protejeze spațiul aerian al României

spot_img

Armata va putea, în sfârșit, să doboare dronele ruseşti. Guvernul a aprobat un proiect care reglementează controlul spațiului aerian al României, urmând ca aceste echipamente să fie tratate la fel ca avioanele cu pilot. 

Două proiecte de lege au fost lansate la un an și trei luni de la primul incident pe teritoriul României, când bucăți dintr-o dronă rusească provenită din războiul din Ucraina, au căzut pe teritoriul național, în județul Tulcea, la Plauru.

Guvernul a făcut acum primul pas, urmând ca legile să fie dezbătute și votate de Parlament, apoi promulgate de președinte, pentru a intra în vigoare.

Primul proiect stabilește care sunt instituțiile ce vor lua decizii pentru prevenirea sau contracararea intrărilor în spațiul aerian național de către aeronave, drone și alte vehicule aeriene.

„Punctez două proiecte din domeniul apărării naţionale, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spaţiului aerian naţional, plecând de la sfera extinsă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, a integrităţii spaţiului aerian naţional şi a siguranţei aeronautice, a vieţii şi sănătăţii persoanelor şi a patrimoniului. Actul normativ va extinde şi reglementa măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord şi pentru alte vehicule aeriene. Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare şi de coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei. (…) Pe scurt, este vorba de următorul lucru: aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenţia şi de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a adăugat că Guvernul a aprobat şi un proiect de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.

„Acesta urmăreşte crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea şi desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor pe timp de pace pe teritoriul naţional de către forţele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului”, a mai precizat Mihai Constantin.

                                                                                                              Adina Bucur