10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 16:51
No menu items!

Proiectul de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă part-time, aviz pozitiv în CES

spot_img

Proiectul REPER de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă cu timp parţial (part-time) la nivelul salariului minim pe economie, depus la finalul anului trecut în Parlament, a primit aviz pozitiv din partea Consiliului Economic şi Social al României (CES), a anunţat, joi, Cătălin Teniţă, deputat REPER de Bucureşti.

Proiectul de lege a fost depus pe 15 decembrie, la mai puţin de 24 de ore de la momentul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat în cauză, în condiţiile în care suprataxarea acestui tip de contracte afectează deja angajaţii din categoriile cele mai vulnerabile, dar şi micii antreprenori, în special cei aflaţi la început de drum, a transmis REPER.

„Prima victorie în demersul nostru #StopSuprataxării s-a produs la CES: aviz pozitiv pentru iniţiativa mea cu privire la contractele de muncă cu timp parţială (part-time). Acele contracte pe care guvernul le interzice, practic, prin suprataxarea acestora la nivelul contractelor cu normă întreagă (full-time)”, a precizat deputatul Cătălin Teniţă.

„Avizul a fost dat de Consiliul Economic şi Social al României, autoritatea naţională consultativă care reprezintă mediul de afaceri, angajaţii şi societatea civilă. Cea mai înaltă autoritate, de rang constituţional. Practic, reprezentanţii societăţii sunt de acord că eliminarea acestor contracte part-time este o problemă reală care trebuie soluţionată.E o victorie de etapă, dar e o victorie importantă. Noi, parlamentarii din Partidul REPER, toţi parlamentarii, vom lupta pentru a elimina toate aceste suprataxări injuste. Şi vă asigur că vom reuşi dacă avem şi sprijin de la voi, cei afectaţi. Tocmai de aceea, am decis să creez şi un grup de FB pe care să ne coordonăm mai uşor”, a subliniat Teniţă.

Potrivit unei prevederi introduse în luna iulie de actuala coaliţie de guvernare, chiar dacă lucrează în cadrul unui contract de muncă part-time, românii trebuie să plătească taxe ca şi cum muncesc opt ore pe zi, deci cu normă întreagă, la nivelul salariului minim pe economie. Motivaţia coaliţiei de guvernare a fost că o astfel de măsură ar combate munca la negru.

Partidul REPER consideră că acest fenomen nefast pentru angajaţi şi pentru economia României trebuie combătut în mod direct de instituţiile de control ale statului, care trebuie să-şi facă treaba, şi nu prin taxarea excesivă a tuturor celor care muncesc cinstit.

Efectele nefaste pentru salariaţi şi companii nu au întârziat să apară. În primele două luni de la aplicarea acestor prevederi au dispărut aproape 50.000 de contracte de muncă cu timp parţial. În următoarele luni numărul lor s-a dublat: au dispărut 100.000 de contracte de muncă cu timp parţial în perioada iulie – decembrie 2022 din cauza suprataxării.

În 2021, contractele de muncă cu timp parţial reprezentau doar 3,8% din totalul contractelor de muncă încheiate în România, unul dintre cele mai mici procente din UE, mai arată REPER.

”Vorbim despre îngrijitori şi îngrijitoare din creşe, care lucrează cu şi pentru copiii noştri patru-şase ore pe zi. O muncă grea. Vorbim despre persoane care fac curăţenie la câteva scări de bloc. Despre oameni de serviciu din tot felul de firme şi instituţii, inclusiv ale statului, din şcoli sau spitale. Toţi cei care deşi muncesc sunt totuşi la limita sărăciei. Vorbim despre mame sau taţi cu copii mici care încearcă să echilibreze necesităţile financiare ale familiei cu cele legate de grija pentru cei mici. Vorbim despre oameni la început de drum care încearcă să îşi facă un rost în viaţă, vorbim despre tineri absolvenţi susţinuţi încă de părinţi. Pe scurt, o astfel de măsură îi afectează tocmai pe cei mai vulnerabili dintre noi. În timp ce coaliţia de putere susţine că militează pentru drepturile lor, de fapt îi împovărează financiar mai mult decât pe cei ce deţin active financiare sau proprietăţi”, afirmă deputatul Cătălin Teniţă la momentul depunerii proiectului de abrogare a prevederii care suprataxează contractele de muncă cu timp parţial la nivelul salariului minim pe economie.

Suprataxarea contractelor de muncă cu timp parţial încalcă, totodată, mai multe articole din Constituţie referitoare la dreptul cetăţeanului la muncă şi la predictibilitatea fiscală, respectiv justa impunere, pentru angajatori, inclusiv instituţii publice, mai acuză REPER.

                                                                                                                  Adina Silav