7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024 - 15:27
No menu items!

Proiectul antiproteste, inițiat de Ciucă și Bode, amânat în Comisia Juridică. PSD a anunțat că nu îl va vota, USR cere retragerea proiectului

spot_img

Comisia juridică a Senatului a amânat, pentru săptămâna viitoare, dezbaterea şi emiterea raportului la proiectul de lege iniţiat de către senatorul PNL Nicolae Ciucă şi deputatul PNL Lucian Bode, care aduce modificări Codului penal prin care sunt incriminate cu închisoarea infracţiunile de ultraj și alte fapte care ar putea fi comise în cazul unor proteste.

Mai exact, proiectul susține că faptele penale care țin de „gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean”, precum lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea, hărţuirea unui minor, dar și cele privind ultrajul și ultrajul judiciar, ar trebui incriminate mai sever. În cazurile cu minori, se propune majorarea pedepselor cu o treime, iar în cazul infracțiunilor de la proteste, schimbarea încadrării de la amendă penală la închisoare.

După apariția în spațiul public a noilor prevederi, PSD a anunțat că NU va vota proiectul inițiat de actualul premier și ministrul de interne.

De altfel, chiar inițiatorul Lucian Bode a depus un amendament la propriul proiect, în care se modifică pedeapsa pentru ultraj.

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani” – era prevăzut în varianta inițială.

„Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă„, prevede amendamentul depus de Bode.

La ședința de marți a comisiei Juridice, senatoarea USR Simona Spătaru le-a solicitat premierului şi ministrului de Interne retragerea acestei propuneri legislative care încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptului de a protesta, şi „pune un pumn în gură societăţii civile”.

„Este evident că societatea civilă refuză şi se opune unui astfel de proiect care nu este deloc specific unui stat democratic. Regimul Iohannis, Ciucă, Bode, un regim din ce în ce mai autoritar doreşte practic să oprească tot ce înseamnă proteste şi iniţiativa cetăţenească de a protesta, când acest regim pune pe masa Parlamentului, în mod evident, sau din iniţiativa Guvernului proiecte pe care societatea civilă le refuză constant de câteva luni de zile. Veniţi şi cu acest proiect să faceţi acelaşi lucru, să puneţi un pumn în gură societăţii civile, să o intimidaţi şi să îi refuzaţi drepturi constituţionale”, a afirmat Simona Spătaru.

În replică, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş i-a spus Simonei Spătaru că ar trebui să facă menţiuni la proiectul de lege şi să nu lezeze întreaga propunere legislativă care instituie pedepse mai aspre pentru abuzurile asupra minorilor.

„Dacă după dumneavoastră ca şi mamă, şi senator, hărţuirea unui minor înseamnă o problemă care să nu fie analizată, dacă pentru dumneavoastră ca senator uciderea unei persoane într-o anumită situaţie agravantă şi utilizarea de mijloace extrem de violente reprezintă o problemă de democraţie … Faceţi atunci menţiuni la articolele care vă interesează şi nu lezaţi întregul proiect, pentru că nu este corect pentru dvs ca avocat să faceţi acest demers”, a mai spus Ţâgârlaş, în şedinţa Comisiei. 

Proiectul a fost amânat, astfel, pentru marțea viitoare. Proiectul de lege se află în procedură Parlamentară în procedură de urgenţă, Senatul fiind prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor decizională.

Marilena Nedelcu