Proiectele noilor legi ale justiției sunt adoptate, miercuri, în ședința de guvern, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. De aprobarea lor depind ridicarea MCV, Mecanismul de cooperare și de verificare, dar si bani din PNRR. Pe de altă parte, unii magistraţi au criticat forma propusă de ministerul Justiţiei și avizată pozitiv de CSM.
Cele trei legi ale Justiției, puse în dezbatere în urmă cu două luni, avizate de Consiliul Superior al Magistraturii și modificate în urma propunerilor, sunt adoptate de Guvernul Ciucă.
”Cred că cel mai important de subliniat este faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei justiţiei şi binenţeles garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
”Doresc să remarc efortul care s-a făcut la nivelul Ministerului Justiţiei şi să îi mulţumesc domnului ministru”, a mai spus premierul, precizând că mulţumeşte şi instituţiilor care s-au implicat în elaborarea pachetului de legi, CSM, ÎCCJ, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, DNA, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi societăţii civile, CES şi Consiliul Legislativ.
Principalele critici aduse proiectelor sunt legate de procedura de numire a procurorilor şefi, rămasă neschimbată – propunerile se fac de către Ministerul Justiției, cu avizul consultativ al CSM, șeful statului fiind cel care numește procurorii șefi.
Legile Justiției sunt un obiectiv asumat de Guvernul României în PNRR. Deși termenul este semestrul 2 al anului viitor, Executivul le adoptă miercuri, urmând să fie transmise către Parlament.
M. Nedelcu