3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:44
No menu items!

Proiect: Rasdaq se desfiinţează, iar firmele se mută pe o piaţă reglementată sau un sistem alternativ

spot_img

RASDAQ

Piaţa Rasdaq va fi desfiinţată, iar acţionarii firmelor de pe acest segment trebuie să decidă mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ (ATS), în caz contrar societăţile respective vor fi transferate pe un sistem alternativ administrat de BVB, potrivit unui proiect de lege.

Proiectul, elaborat de Ministerul Finanţelor, prevede că activitatea pieţei Rasdaq şi a segmentului titlurilor „Nelistate” va înceta în termen de 12 luni de la intrarea legii în vigoare.

În 2004, la nivel european, s-a stabilit împărţirea pieţelor în reglementată şi sistem alternativ de tranzacţionare. De atunci, Rasdaq nu mai poate fi considerată piaţă reglementată, aşa cum CNVM a stabilit la înfiinţare, în 1996, însă Comisia nu a încadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzacţionare, de aici statutul neclar al pieței.

CNVM a stabilit, totuşi, că firmele şi investitorii de pe Rasdaq trebuie să respecte aceleaşi reguli ca pe o piaţă reglementată, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare şi dreptul acţionarilor minoritari de a se retrage din acţionariat înainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost cerută chiar şi de procurori, pentru a putea stabili dacă unele infracţiuni sunt de factură penală.

Comisia Europeană a transmis României că ar putea primi un avertisment dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat, stabilindu-se că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare.

Proiectul prevede ca în termen de 15 zile de la data intrării legii în vigoare Bursa de Valori Bucureşti să întocmească o listă cu firmele listate pe Rasdaq şi de pe segmentul titlurilor „Nelistate” pe o va transmite ASF. Autoritatea va stabili firmele care îndeplinesc condiţiile pentru a fi listate pe o piaţă reglementată şi pe cele care nu ating aceste criterii.

Proiectul de lege prevede, totuşi, posibilitatea firmelor de a se lista pe o piaţă reglementată chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile privind capitalizarea anticipată, vechimea de funcţionare şi un free-float de minim 25%.

După ce ASF va împărţi firmele le va notifica în termen de 45 de zile. Firmele vor convoca acţionarii pentru ca aceşti să decidă pe ce piaţă vor fi listate acţiunile.

„Cele două opţiuni (…) sunt alternative, adunarea generală a acţionarilor urmând a adopta o singură hotărâre care să reflecte voinţa acţionarilor pentru una dintre opţiuni. În situaţia în care adunarea generală a acţionarilor nu aprobă iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată autorizată de CNVM/ASF, ci tranzacţionarea pe un sistem alternativ de tranzacţionare, acţionarii care nu au votat în favoarea hotărârii adunării generale a acţionarilor au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate”, se arată în proiect.

Ulterior, firma trebuie să convoace o nouă AGA în care să se prezinte un raport de evaluare în baza căruia a fost stabilit preţul ce va fi plătit acţionarilor care nu sunt de acord cu decizia AGA privind mutarea de pe Rasdaq. Acţionarii respectivi pot solicita retragerea din acţionariat şi plata acţiunilor în termen de 30 de zile de la publicarea deciziilor AGA în Monitorul Oficial, iar firma trebuie să achite acţiunile respective în termen de 45 de zile de la primirea cererii.

Totuşi, proiectul de lege prevede că acţionarii care nu sunt de acord cu mutarea nu au dreptul să se ceară plata acţiunilor dacă firma se listează pe un sistem alternativ de tranzacţionare cu reguli similare celor de pe o piaţă reglementată şi care vizează notificarea raportărilor privind pragurile de deţineri, exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor AGA, aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegerea CA, obligativitatea ofertelor publice de preluare, retragerea acţionarilor dintr-o societate, obligaţiile de raportare ale societăţilor, dar şi abuzul pe piaţă.

Aceeaşi prevedere este şi în cazul firmelor care nu îndeplinesc condiţiile de listare pe o piaţă reglementată, dar AGA decide mutarea pe un sistem alternativ care respectă reguli similare unei pieţe reglementate.

Firmele care nu în decurs de un an nu se mută pe o piaţă reglementată sau sistem alternativ vor fi transferate automat pe un sistem alternativ al Bursei de la Bucureşti.

Proiectul prevede, totodată, ca BVB să constituie un sistem alternativ sau secţiune în actualul sistem alternativ „care să fie dedicat/dedicată societăţilor ale căror acţiuni au fost tranzacţionate pe piaţa Rasdaq”.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 985 de societăţi, cu o capitalizare totală de 7,9 miliarde lei (1,76 miliarde euro). În ultimii şase ani, mai mult de jumătate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

În ultimii ani, rulajele au scăzut continuu pe piaţa Rasdaq, concomitent cu numărul de companii listate, ajungând să însumeze în acest an abia 300,6 milioane lei (68 milioane euro). Rulajul din acest an este mai mare decât cel de anul trecut (218,6 milioane – 48,9 milioane euro), însă cu mult sub nivelul din 2011 (575,3 milioane lei – 136,2 milioane euro).

C.C.