2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:24
No menu items!

O poză trucată prin inteligența artificială ar putea duce la închisoare

spot_img

O propunere legislativă privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului Deepfake a fost semnată de 39 de parlamentari. Nerespectarea condițiilor atrage o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.

Concret, aceștia propun interzicerea difuzării şi stocării în spaţiul public a imaginilor şi înregistrărilor audio-video create cu ajutorul inteligenţei artificiale sau realităţii virtuale astfel încât să producă aparenţa falsă că o persoană a spus sau a făcut anumite lucruri fără ca acest conţinut să fie notificat ca imaginar.

„Realizarea, difuzarea şi stocarea pe internet sau în mass-media de conţinut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV şi create astfel încât să producă aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situaţia în care nu sunt însoţite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puţin 10% din suprafaţa expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conţinut”, prevede actul normativ semnat de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor.

Proiectul defineşte Deepfake (falsul server) prin „orice conţinut de tip imagine, înregistrare audio sau video creat cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realităţii (RV) astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană”.

Potrivit documentului, imaginile trebuie însoțite de mesajul: „Acest material conţine ipostaze imaginare”, afișat pe cel puțin 10% din suprafaţa de expunere şi pe întreaga derulare a conţinutului de tip Deepfake.

Încălcarea acestor dispoziţii va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu amendă penală sau cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, mai prevede proiectul.

Iniţiatorii consideră că „imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake (Fals server) pot cauza prejudicii enorme, atât în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului”.

Conform acestora, în legislaţia română nu există nicio dispoziţie legală care să reglementeze acest domeniu şi este necesară crearea „imperativă” a unui cadru legal şi în ţara noastră în sensul de a fi notificată utilizarea unor astfel de imagini realizate prin aceste tehnologii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională.

                                                                                                                 Adina Silav