4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:39
No menu items!

Progrese terapeutice spectaculoase în reumatologie

spot_img
  • Marilena Nedelcu

Majoritatea dintre noi consideră că reumatismul ne poate afecta doar în a doua parte a vieții, ceea ce este corect dacă ne referim la bolile reumatice degenerative, care apar odată cu înaintarea în vârstă din cauza degradării cartilajului. Puțini dintre noi sunt cei care știu că există o categorie de afecțiuni reumatice, pe care specialiștii le denumesc Boli Reumatice Inflamatoare sau Boli Reumatice Mediate Imun, care afectează și populația tânără, precum poliartrita reumatoidă, artrita psoriazică, lupus eritematos sau vasculite. Aceste tipuri  de afecțiuni, dacă nu sunt diagnosticate corect și la timp, astfel încât tratamentul să fie instituit cât mai rapid, pot provoca afectarea sistemică, nu doar a articulațiilor, ci a majorității organelor. În România există astăzi peste 10.000 de pacienți cu boli reumatice mediate imun, tratați cu terapii inovatoare.

„Diagnosticarea precoce este extrem de importantă. Studiile arată că între debutul simptomelor și prezentarea la reumatolog poate să treacă o perioadă cuprinsă între 24 de săptămâni și chiar câțiva ani. Or, acest lucru reprezintă un timp pierdut, un timp care se măsoară în distrucții articulare, în pierdere de cartilaj, în pierdere de mobilitate, în pierdere de funcție fizică. În cazul poliartritei reumatoide de exemplu, o boală reumatică mediată imun, cea mai importantă prin frecvență, 75% dintre pacienți au eroziune, adică, o pierdere de os în primii 2 ani dacă nu sunt tratați corect, iar procentul poate să crească până la 95% în primii 5 ani. Deci, o lipsă a unui diagnostic precoce se măsoară în pierdere funcțională, în pierderi structurale.

Jumătate dintre pacienți netratați corect ajung în 10-15 ani în clase funcționale 3-4, adică, pacienți cu un handicap fizic destul de important. Ca să va dau un exemplu dintr-o altă boală reumatică mediată imun –  artrita psoriazică. Aproape 70% dintre pacienții care ajung la reumatolog au deja o eroziune, deci au deja pierdere osoasă, jumătate dintre pacienți au astfel de modificări radiologice în primii 2 ani. O întârziere de 6 luni a diagnosticului înseamnă o pierdere funcțională importantă, astfel încât e limpede că diagnosticul precoce este important. Și mai este important dintr-un anumit punct de vedere: nu poți să începi un tratament precoce dacă nu ai un diagnostic precoce”, a declarat conferențiar dr. Andra Bălănescu, medic primar Medicină Internă și Reumatologie, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

Din păcate, la debutul unei astfel de afecțiuni, mulți dintre pacienți nu acordă importanță manifestărilor. Uneori, ei așteptă să treacă de la sine sau se adresează unui ortoped, ceea ce întarzie diagnosticarea. Tocmai de aceea este important ca medicul de familie să recunoască simptomele și, acolo unde există suspiciunea unei afecțiuni reumatice inflamatoare,  să trimită cât mai rapid pacientul la specialist.

Din fericire, aceste afecțiuni pot fi tratate și în România cu terapii inovative, cu rezultate foarte bune. Astfel, mulți pacienți tineri și-au putut relua activitatea profesională și s-au reintegrat în societate datorită noilor tratamente.

„Sigur că orice poate fi îmbunătățit. Dar să știți că din punctul meu de vedere accesul pacienților cu boli reumatice mediate imun, și – deocamdată vorbim de poliartrită, spondilartrită acută psoriazică, lupus și vasculite, deci, aceste categorii – este decent dacă nu chiar bun, ținând cont de toate celelalte condiții. În ziua de astăzi sunt deja 5 ani de când nu mai avem o comisie care să cenzureze aceste dosare, astfel încât fiecare reumatolog este responsabil de hotărârile terapeutice pe care le ia, bineînțeles în colaborare cu pacientul. Dacă reumatologul consideră că pacientul său îndeplinește criteriile protocoalelor naționale este liber să prescrie ce tratament consideră că este mai potrivit pentru pacientul respectiv. Sigur că există niște restricții și cred că este normal să fie niște restricții, în sensul că avem un protocol terapeutic, avem niște criterii care trebuie îndeplinite, avem niște criterii de excludere, poate că da, aceste criterii trebuie revizuite”, a mai spus medciul Andra Bălănescu.

Atenție, însă, în cazul afecțiunilor reumatice inflamatoare, pacientul trebuie să țină legătura cu medicul pe termen lung, termen care se poate întinde pe toată perioada vieții, astfel încât specialistul să poată să urmarească evoluția bolii și pacientul să beneficieze de tratamentele inovative necesare pentru a  menține o calitate cât mai bună a vieții.

Aflați mai multe din interviul acordat de conferențiar dr. Andra Bălănescu, medic primar Medicină Internă și Reumatologie, în cadrul seriei de interviuri realizate de  Sursa Zilei în cadrul unui proiect unic dezvoltat în România de Asociația Local Working American Group – LAWG.

Interviul poate fi vizionat AICI.