-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:42
No menu items!

Programul şi procedura de vot a conclavului pentru alegerea noului papă

spot_img

Programul şi procedura de vot a conclavului pentru alegerea noului papă

 

În această după-amiază, la Vatican se reuneşte Conclavul şi va începe procesul de alegere a noului Papă, după retragerea lui Benedict al XVI-lea.

Nu există favoriţi clari, iar cardinalii electori sunt împărţiţi în mai multe tabere. Secretarul de presă al Sfântului Scaun a asigurat că, până la sfârşitul săptămânii, Biserica Catolică va avea un lider.

Cardinalul decan Angelo Sodano va oficia marţi dimineaţa, în bazilica Sfântul Petru din Roma, la ora locală 10:00, Sf. Liturghie “Pro eligendo Romano Pontifice” la care vor participa toţi cardinalii, nu doar electorii, şi un mare număr de credincioşi.

După Sfânta Liturghie urmează procesiunea solemnă spre Capela Sixtină, unde la ora locală 16:30 începe conclavul. Cardinalii electori depun fiecare jurământul sacru cu mâna pe Evanghelie, pronunţând cu glas tare numele propriu şi cuvintele de adeziune la conţinutul jurământului.

După aceea, ceremonierul pontifical, mons. Guido Marini,  pronunţă: “Extra omnes!”, iar toţi ceilalţi ies din Capela Sixtină, cu excepţia cardinalilor electori şi a cardinalului Prospero Grech, care va ţine a doua meditaţie.

Uşa capelei este sigilată şi rămâne închisă pe durata lucrărilor. După meditaţia biblică, există posibilitatea ca Părinţii Cardinali să facă primul scrutin, după cum s-a întâmplat în 2005, însă normele bisericeşti nu prevăd obligaţia unui scrutin la începutul conclavului.

Prima etapă a procedurii de votare este cea de pre-scrutin și cuprinde pregătirea buletinelor, tragerea la sorţi a cardinalilor care vor număra voturile, a cardinalilor responsabili cu recoltarea voturilor de la cardinalii bolnavi, rămaşi la rezidenţa “Domus Sanctae Martae” şi a revizorilor.

A doua etapă este cea de votare, depozitarea buletinelor de vot în urnă, numărătoarea buletinelor şi trierea lor. Completarea buletinului trebuie făcută în mod secret de către fiecare cardinal elector.

Fiecare cardinal pronunţă la depunerea votului pe altar, sub ochii lui Cristos din fresca “Judecăţii Universale”, următoarele cuvinte: “Martor îmi este Cristos Domnul, de care voi fi judecat, că am dat votul meu celui pe care, după voinţa lui Dumnezeu, îl consider vrednic să fie ales”.

A treia etapă, post-scrutinul, cuprinde numărarea voturilor, controlarea lor,arderea buletinelor de vot.

Pentru alegerea pontifului, sunt necesare două treimi din voturi (77).

Cu excepţia primei zile de conclav, vor avea loc câte patru scrutine pe zi, două dimineaţa şi două seara, la orele locale 10.30, 12,00, 17.30 şi 19.00.

După trei zile fără rezultat (12 scrutine sau 13, dacă prima votare are loc în ziua deschiderii Conclavului), scrutinele sunt suspendate, nu mai mult de o zi, pentru o pauză de rugăciune şi de colocvii libere între cardinalii electori, urmând apoi alte şapte scrutine. Dacă şi acestea sunt fără rezultat, după o nouă pauză şi o nouă serie de şapte scrutine, urmează alte şapte scrutine. Dacă nu se obţine un rezultat nici de această dată, va exista o a treia pauză de rugăciune, de colocvii şi o exortaţie, ţinută de primul cardinal din Ordinul Prezbiterilor, urmate de alte şapte scrutine.

La al 33-lea sau al 34-lea scrutin fără rezultat, se trece la balotaj între cei doi cardinali care au obţinut majoritatea voturilor. Şi în aceste ultime două scrutine este necesară o majoritate de cel puţin două treimi din voturi a cardinalilor prezenţi şi votanţi.

Anunţul alegerii Papei este făcut de cardinalul proto-diacon, cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, prin rostirea frazei “Habemus Papam”.

C.I.