Mai mult de jumătate dintre liceenii români chestionați în cadrul unui sondaj bancar spun că practica într-o companie i-ar pregăti mai bine pentru o carieră de succes decât școala. Cât privește profesia dorită, aproape 18% din respondenți își doresc să acceseze domeniul tehnic – precum IT și programare – în timp ce 16,2% își doresc o carieră în domeniul economic.
15% din liceenii intervievați nu s-au hotărât ce carieră vor urma și tot atâția și-ar dori o carieră de arhitect sau psiholog. În plus, 58% din respondenţi au declarat că ţin evidenţa banilor şi au un buget de venituri şi cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionarii eficiente, controlul mai bun şi dificultatea în a obţine bani.
Spre deosebire de 2012, când peste 65% din respondenţi spuneau că economisesc banii pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii, în 2013 tinerii sunt axaţi mai mult pe cumpărăturile online şi pe ieşirile cu prietenii. Atunci când vine vorba de primul salariu, peste 80% din elevii care au participat la sondaj au spus că şi-ar cumpăra haine şi gadget-uri şi doar 5% i-ar economisi.
Dintre tinerii cu vârste între 15 şi 18 ani, 61% au un card bancar pe care îl folosesc în proporţie de 69% pentru a primi alocaţia/bursa, iar 53% pentru a primi banii de la părinţi. Tinerii folosesc cardul bancar pentru plăţile online în proporţie de 44,2%, din care aproximativ 50% îşi cumpără haine, 38,6% cărţi, iar 17% bilete la film sau concerte.
85% dintre respondeţi au un model de comportament financiar responsabil în rândul membrilor familiei. Mama rămâne în continuare pe primul loc cu 33%, urmată de tată cu 22%. Atunci când au fost întrebaţi care persoană publică este un model de succes demn de urmat, un sfert dintre tineri au răspuns că nu au un model. 6% îl au în continuare model pe Bill Gates, 5% pe Steve Jobs şi Ion Ţiriac, iar 2% pe George Becali şi Andreea Marin.
În cadrul sondajului organizat de BCR au participat 800 de liceeni.
C.C.