0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:04
No menu items!

Prognoze sumbre pentru economia Chinei: Urmează o perioadă de ajustări dureroase

spot_img

Așteptările privind datele macroeconomice ale Chinei au devenit negative, în urma unei serii de date publicate recent, potrivit unei analize publicate de CNBC.

„Atât problemele pe termen lung legate de prețurile proprietăților, cât și cele pe termen scurt legate de cererea internă în special, mai ales investițiile private și consumul gospodăriilor nu au mers deloc bine”, a declarat Eswar Prasad, profesor de comerț internațional și economie la Universitatea Cornell. 

Acesta a avertizat că perspectivele economice ale Beijingului pentru a doua jumătate a anului sunt acum ”în roșu sau destul de aproape de roșu”, cu referire la culoarea folosită pentru indicatorii negativi.

Duncan Wrigley, analist la Everbright Securities International, a declarat că partea pozitivă este că scăderile din piața imobiliară din China nu au declanșat o criză financiară sistemică, așa cum s-a întâmplat cu crizele subprime din SUA sau Japonia.

„Deci, într-o anumită măsură, guvernul chinez a reușit să izoleze această mare ajustare a pieței imobiliare de sectorul financiar și să prevină o criză mai mare. Așa că, în schimb, trec prin acest tip de ajustare lentă, dureroasă și greoaie”, a adăugat Wrigley.

Datele publicate sâmbătă au arătat că vânzările cu amănuntul, producția industrială și investițiile din China în luna august au crescut mai lent decât prognozele inițiale. Rata șomajului urban a crescut la maximul ultimelor șase luni, în timp ce prețurile locuințelor au scăzut de la an la an în cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani.

Cifrele au fost cele mai recente dintr-o serie de dezamăgiri pentru a doua cea mai mare economie a lumii, care a avut o recuperare slabă după pandemia Covid-19.

Prasad a criticat guvernul chinez pentru că a fost prea lent în aplicarea unor măsuri mai îndrăznețe de stimulare a economiei. „Utilizarea politicii monetare necesită acțiuni destul de semnificative. De asemenea, necesită o acțiune timpurie, iar noi nu am văzut niciuna dintre acestea din partea guvernului chinez”, a spus el.

Helen Qiao, șef al departamentului pentru Asia la Bank of America, a declarat că siguranța locului de muncă și creșterea veniturilor sunt principalele motoare ale cheltuielilor de consum, iar, în prezent, ambele lipsesc în China.

Bank of America și-a redus previziunile privind creșterea PIB-ului Chinei în 2024 la 4,8%, sub obiectivul de 5% impus de guvernul Chinei. Citigroup și-a redus, de asemenea, proiecția la 4,7% în urma datelor recente.

Prasad a adăugat că producția Chinei, care a rezistat destul de bine până acum câteva luni, începe, de asemenea, să slăbească. „Nu aș putea spune că economia chineză se află încă într-o situație foarte dificilă, dar se apropie de această situație.”

Săptămâna trecută, guvernul de la Beijing a anunțat că vârsta legală de pensionare în China va fi crescută treptat, în contextul în care îmbătrânirea populației amenință să cufunde țara într-o criză demografică gravă. Vârsta legală de pensionare pentru bărbați va crește treptat la 63 de ani, față de 60 de ani în prezent, iar cea pentru femei va crește de la 50 la 55 de ani sau de la 55 la 58 de ani, în funcție de tipul de muncă prestată. Această creștere se va întinde pe 15 ani începând din 2025.

T. S.