2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 8:21
No menu items!

Prognoza Grupului Erste: BNR va reduce dobânda cheie în luna mai

spot_img

Datele referitoare la inflația din martie conduc la prognoza că prima reducere a ratei dobânzii de politică monetară efectuată de BNR va avea loc pe 13 mai, se arată într-o analiză a Grupului Erste, care deține BCR.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis că rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie, aceasta fiind a doua scădere consecutivă a acestui indicator.

În luna februarie, guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că Banca Națională a României avea ”nevoie de două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie”, pentru a începe reducerea dobânzii.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Alte concluzii ale analizei Erste:

  • Având în vedere componentele persistente ale inflației din zona serviciilor și produselor nealimentare, există riscuri de creștere a prognozei pentru dobânda cheie de la finalul anului la 5,75%. BNR ar putea deveni dependentă de date dacă presiunile salariale se amplifică.
  • Indicele raportat de 6,6% inflație anuală din martie este cu 0,2pp sub mediana Bloomberg și cu 0,3pp sub prognoza Erste, deși a fost cu 0,1pp peste cea mai recentă prognoză a BNR din februarie. Inflația de bază a scăzut la 7,1% an/an în martie, de la 7,6% an/an în februarie, în conformitate cu prognoza Erste și cu 0,1pp peste proiecția BNR.
  • Eroarea de prognoză din partea Erste a provenit de la elementele ”non-core”, cum ar fi prețurile administrate și combustibilii, care au înregistrat o creștere lunară sub ipotezele inițiale.
  • Erste își menține prognoza privind inflația la sfârșitul anului de 4,8% an/an, care este cu 0,1pp peste proiecția BNR. Riscurile de creștere a inflației care provin din prețurile petrolului, presiunile inflaționiste ale elementelor nealimentare care capătă amploare, inflația persistentă pentru serviciile sensibile la salarii și recentele creșteri de prețuri pentru produsele din tutun.
  • Presiunile inflaționiste din cauza cererii vor fi alimentate de următorii factori: piața forței de muncă tensionată; creșterea puternică a salariilor reale, determinată de creșterile din sectorul public, care va fi probabil stimulată în continuare de creșterea salariului minim la jumătatea anului; creșterea programată a pensiilor publice în septembrie.
  • Politica fiscală rămâne principala incertitudine în ceea ce privește perspectivele inflației. Prin urmare, Erste se așteaptă ca BNR să devină dependentă de date, cu flexibilitatea de a reacționa printr-o gestionare mai strictă a lichidităților, dacă este necesar.
  • Inflația peste așteptări raportată miercuri în SUA a dus la o reevaluare a reducerilor de dobândă din partea Fed, ceea ce ar putea oferi o oarecare ușurare pentru îngrijorările BNR cu privire la o potențială întărire a leului determinată de diferența de dobândă.

Raportul este semnat de Ciprian Dascălu și Dorina Ilașco, din Departamentul de Cercetare al BCR.

V. B.