4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:23
No menu items!

Profilul traderului român: bărbat, sub 40 de ani, educat financiar. Cum își plasează banii

spot_img

Investitorul român este precaut, folosind politica pașilor mărunți. 1 din 2 investori activi participă la cel puțin un eveniment educațional pe lună

citeste email

Tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate este preferată, în special, de tineri, 65% din traderii XTB România având până în 40 de ani, în timp ce ponderea celor cu vârsta de peste 50 de ani este de sub 10%. Bărbaţii sunt mai atraşi de activitatea de tranzacţionare, în condiţiile în care aceştia reprezintă 83% din traderii XTB România. Majoritatea covârşitoare este din mediul urban.

Pe de altă parte, nu există o categorie profesională anume care să se îndrepte către produsele financiare derivate – managerii sau administratorii, inginerii, economiştii, antreprenorii sau persoanele cu profesii liberale reprezintă fiecare între 10% şi 15% din traderii XTB România.

 „Un aspect îmbucurător pentru noi este faptul că aproximativ 4% din clienţii noştri sunt studenţi, ceea ce nu doar arată un interes al generaţiei tinere pentru instrumentele financiare complexe, dar denotă şi existenţa unui anumit grad de educaţie financiară în rândul lor”, spune Bogdan Albu, director general XTB România.

În ceea ce privește alegerile de investiții ale traderului român, acesta continuă să tranzacționeze în primul rând perechea valutară EUR/USD, care însumează 49% din volumele realizate prin platformele oferite de XTB România. Totuși, ponderea a scăzut semnificativ comparativ cu anii trecuţi, când tranzacţiile cu această pereche valutară reprezentau 70% din totalul volumelor.

Un procent de 6,2% din volume este realizat de tranzacţiile lira sterlină / dolar, în timp ce o altă monedă interesantă pentru traderii români este yenul japonez, perechile dolar / yen japonez şi euro / yen japonez având fiecare o pondere de peste 4,6% în volumul total al tranzacţiilor.

Per total, perechile valutare rămân preferate, cu o pondere de 77% în volume, în timp ce la polul opus se află mărfurile – un procent de  8%, din care jumătate este „acaparat” de aur. Tranzacţiile cu indici însumează restul de 15%, cu o proporţie covârşitoare a investitorilor care se orientează către trei indici, reprezentativi pentru pieţele financiare la nivel global – DJIA, SP500, DAX.

De asemenea, investitorul român este precaut, folosind politica pașilor mărunți – începe cu o sumă mai mică, iar ulterior, în funcție de rezultatele obținute și de experiența pe care o dobândeşte, continuă să crească volumul sumelor investite.

C.C.