2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025 - 8:17
No menu items!

Profesorul care susține că SARS-CoV-2 dispare în 70 de zile: Isteria este la fel de contagioasă ca bolile biologice

spot_img

Profesorul Isaac Ben-Israel susține că evoluția pandemiei din ultima lună îi confirmă teoria cu care a făcut înconjurul lumii, în aprilie, că virusul va dispărea de la sine, în 70 de zile. Într-un nou interviu pentru The Times of Israel, matematicianul, președinte al Agenției Spațiale a Israelului și general în rezervă, arată că virusul dispare din toate statele cu aceeași viteză. Un expert în sănătate publică îl contrazice însă, spunând că nu are nicio idee despre epidemiologie și sănătate publică.

Ben-Israel nu este un cadru medical, dar a afirmat că matematica simplă poate oferi o înțelegere a modelului virusului. El a susținut că acest tipar dovedește că blocajele sunt „inutile indiferent de ce fel” și au reprezentat o perturbare inutilă a vieții și o pierdere de bani.

Ben-Israel a susținut de la început măsurile de distanțare socială și igienă, dar spune că acestea au avut un impact limitat doar asupra ratelor de infecție. Matematicianul afirmă că acest lucru este demonstrat acum pentru că nu poate realiza o corelație clară între nivelul de igienă al unei țări și o schimbare semnificativă a modelului ratelor de infecție.

Este foarte amuzant faptul că oamenii vorbesc despre un al doilea val”, a declarat pentru The Times of Israel Isaac Ben-Israel. „De unde știu ei că va exista un al doilea val? Și de unde știu ei că va veni iarna?”

Ben-Israel a declarat că, de când a arătat realitatea cifrelor pandemiei, în urmă cu șase săptămâni, și și-a făcut publică teoria conform căreia COVID-19 atinge vârful la 40 de zile și scade la aproape zero după 70 de zile, a fost confirmată în timp – și a ajuns la concluzia că „isteria” este „la fel de contagioasă ca bolile biologice”.

Ba mai mult, el susține acum că supriza rapoartelor diferite dintre rata mortalității și numărul de persoane infectate din diferite țări este intepretată greșit.

Există o presupunere naturală că mai puține infecții înseamnă mai puține decese, dar nu este corectă”, a spus el, argumentând: „Nu există nicio relație explicabilă între numărul de persoane infectate și numărul de persoane care mor. Raportul dintre decese și infecții diferă uneori cu un factor de 100 sau mai mult între diferite țări.

El a afirmat că ratele mortalității sunt insondabile de orice logică.

Într-un studiu publicat în ebraică în 8 aprilie și în engleză în 16 aprilie, Ben-Israel, șeful programului de Studii de securitate la Universitatea Tel Aviv și președinte al Consiliului Național pentru Cercetare și Dezvoltare, a afirmat că durata focarul pandemiei COVID-19 într-o țară este fix și nu va varia în funcție de acțiunile întreprinse.

În 19 aprilie, el a scris despre Israel: „Se dovedește că apogeul răspândirii virusului a fost în urmă cu aproximativ două săptămâni și va dispărea probabil peste încă două săptămâni.”

În 2 mai, înainte să treacă cele două săptămâni prognozate, numărul zilnic de persoane nou infectate a scăzut la sub 100 pentru prima dată de la sfârșitul lunii martie și a rămas sub această cifră.

Primul ministru Benjamin Netanyahu a afirmat că evoluția statistica a SARS-CoV-2 reflectă un „succes major” al guvernului, dar Ben-Israel nu este de acord, susținând că acestea reflectă doar cursul natural al virusului.

El a spus: „Acest lucru nu se datorează faptului că Israel a făcut ceva special; același lucru s-a întâmplat și în Taiwan, unde nu au avut blocaj.”

Mulți profesioniști din domeniul medical și-au ridicat sprâncenele față de afirmațiile lui Ben-Israel. Expertul în sănătate publică Nadav Davidovitch, solicitat să comenteze acest articol, a declarat că este de acord cu sentimentul lui Ben-Israel potrivit căruia „isteria” trebuie evitată, dar a adăugat: „Este un om de știință excelent, dar nu are nicio idee despre epidemiologie și sănătate publică.“

Pentru a-și pregăti teoria la începutul lunii trecute, el a examinat cifrele din țările care au înregistrat primele cazuri de SARS-CoV-2 mai devreme și a ajuns la concluzia că acesta urmează același model de 40 de zile până la vârf și 70 de zile la stingere, indiferent unde și indiferent ce măsuri impun guvernele pentru a încerca să-l contracareze.

Ben-Israel a declarat pentru The Times of Israel că acum e clar că virusul „urmează modelul peste tot”. El a adăugat: „Nu am o explicație pentru aceste date, dar cred că sunt foarte clare. Este un model universal.”

Însă Davidovitch, directorul Școlii de Sănătate Publică din cadrul Universității Ben-Gurion din Negev, a spus că teoria lui Ben-Israel e greșită în cazul Suediei, o țară renumită pentru că nu a luat măsuri de restricție și a comentat: „Nu este corect. În Suedia, există încă un focar.”

Ben-Israel nu a specificat data de început pe care o folosește pentru calculele sale și a spus că inițial, în ceea ce privește Israelul, a numărat de la primul caz. Cu toate acestea, pentru alte țări, el a început să numere când cazurile au fost „semnificative”, deși nu a oferit o cuantificare clară a ceea ce înseamnă acest lucru. El a spus că este rezonabil să începi să numeri când o țară trece 100 de cazuri pentru a-și evalua teoria.

Suedia a ajuns la 100 de cazuri pe 6 martie, iar 40 de zile mai târziu, pe 15 aprilie, au existat 482 de cazuri zilnice noi. Acesta nu a fost vârful, iar nivelul cazurilor noi a crescut și a scăzut. Vârful a fost de 812 cazuri noi pe 24 aprilie, dar în câteva zile între 8 aprilie și 7 mai noi cazuri zilnice au depășit 700, punctate de câteva zile cu mai puțin de 350 de cazuri noi. Pe 15 mai, la limita de 70 de zile, Suedia avea 625 de cazuri noi zilnice.

În schimb, alte țări par să urmeze îndeaproape modelul lui Ben-Israel. Belgia, care a fost lovită puternic de virus, a trecut la 100 de cazuri pe 6 martie. Ziua 40 a fost 15 aprilie și a fost punctul maxim în ceea ce privește cazurile noi zilnice, cu 2.454. Ziua 70 a fost 3 mai, când cazurile noi au scăzut la 1.389.

Israelul a atins un maxim în ceea ce privește cazurile noi pe 2 aprilie. Ben-Israel a spus că, inițial, el a tratat primul caz ca fiind prima zi în calculele sale. Aceasta ar însemna că vârful a venit după 41 de zile. Dar dacă numărarea începe când țara a avut 100 de cazuri, au trecut doar 21 de zile până la 2 aprilie.

Ben-Israel a spus că statisticile sale preferate sunt mai tehnice și a susținut că vor demonstra validitatea teoria lui chiar și în cazul Suediei, dar a refuzat să le împărtășească.

Chiar dacă Ben-Israel ar fi fost corect, Davidovitch susține că nu sunt justificate criticile politicii de stat, care nu a avut ca scop niciodată să grăbească sfârșitul focarului, ci mai degrabă să evite o curbă accentuată și să limiteze numărul de cazuri. „Nimeni nu a crezut că se iau măsuri de blocare pentru a scăpa de virus”, a spus el. Restricțiile au fost impuse pentru reducerea ratei de infecție. „Dacă el crede că aceste măsuri au fost pentru a scăpa de virus, a greșit.”

În ceea ce privește afirmația lui Ben-Israel că nu există nicio relație explicabilă între numărul de persoane infectate și numărul de persoane care mor, Davidovitch a spus că aceasta este „foarte simplistă” și că unele aspecte ale corelației sunt înțelese în timp ce altele nu. „Nimeni nu a spus că este doar despre ratele de infecție”, a spus el.

Davidovitch a spus că, în ciuda afirmației lui Ben-Israel, există o logică solidă pentru ideea unui al doilea val, „așa cum s-a întâmplat în trecut [cu alte virusuri] și suntem foarte departe de imunitatea efectivelor”.

El a adăugat: „Nu sunt un profet și voi fi fericit dacă nu există a doua undă, dar nu este corect să ignorăm această posibilitate.”