Cadrele didactice dau vina pe Guvern pentru eșecul campaniei de imunizare și avertizează că vor ataca în instanță obligativitatea testării anti-COVID pe banii lor.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis că vor ataca în justiție „orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19”.
Sindicaliștii susțin că potrivit Codului Muncii, acest lucru nici nu este permis și aduc ca argument art. 175, conform căruia, „măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați”. Astfel, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator, susțin cele două federații sindicale.
Sindicaliștii menționează că Guvernul nu și-a îndeplinit obiectivul asumat în martie 2021:”Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa, iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”.
Consilier onorific al premierului, Nelu Tătaru a anunțat, în urmă cu două zile, că va discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi.
Adina Silav