-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:33
No menu items!

Profesorii care sunt concediați disciplinar, excluși 7 ani din sistem

spot_img

Cadrele didactice care dau meditații elevilor de la clasă sau care sunt sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă nu mai pot ocupa posturi didactice în învățământ pentru o perioadă de șapte ani. 

Ministerul Educației a crescut de șapte ori perioada în care profesorii, educatorii și învățătorii cărora le este desfăcut contractul de muncă pe motive disciplinare nu se pot reangaja în sistemul de învățământ.

Conform metodologiei-cadru a Ministerului Educației „cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învățământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de șapte ani școlari”, de la 12 luni, cât era în prezent.

Potrivit Legii 198/2023, sunt mai multe abateri disciplinare care pot duce la sancțiunea cu desfacerea contractului de muncă. Sunt fapte care nu pot fi încadrate la categoria infracțiuni pentru că aceste cazuri sunt de competența organelor de cercetare penală. Conform edupedu.ro, este vorba despre faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor, de fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică elevilor, dar și de manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar. În plus, profesorii care fac meditații cu elevii din clasele la care predau pot rămâne, la fel, fără catedră timp de șapte ani. La fel pot fi pedepsite și faptele de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori care prejudiciază onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

Profesorii care se fac vinovați de aceste fapte nu sunt excluși automat din învățământ pentru o perioadă de timp, fiind prevăzute mai multe trepte de sancțiuni. În ordine crescătoare, este vorba despre avertismentul scris, de reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni, dar și de suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit. Apoi, urmează suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale și abia la final se poate decide desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), Iulian Cristache, susține că măsura este una bună și face parte dintr-un proces de reformare a sistemului de învățământ. „Cred că este o măsură potrivită. Acum de ce șapte ani, de ce nu cinci, de ce nu nouă, nu știu. Probabil așa s-a negociat cu sindicatele din sistem. Oricum, este o măsură normală. Așa cum am fost de acord cu o salarizare decentă a cadrelor didactice, la fel putem cere și o disciplină mai mare în sistem. Aceste două elemente, salarizarea și disciplina, alături de o ajustare a nivelului de evaluare pot corecta cu adevărat sistemul educațional fără nicio problemă. Asta este și calea spre un sistem corect de învățământ, de fapt”, a precizat pentru Adevărul Iulian Cristache.

                                                                                                         Adina Bucur Silav