Sindicaliștii din învățământ amenință că intră în grevă generală dacă Guvernul nu va adopta ca bază de salarizare în educație salariul mediu brut pe economie. Ei spun că vor organiza mai multe forme de protest și, dacă revendicările nu le vor fi soluționate, vor închide școlile în mai, înainte de încheierea anului de învățământ.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, sunt nemulțumite că din proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a fost eliminat un articol potrivit căruia “În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.
Prin eliminarea acestui articol, un profesor debutant va ajunge să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice, spun sindicaliștii.
Potrivit acestora, coaliția nu ar fi de acord nici cu un alt articol conform căruia “Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.”
Astfel, educația va continua să fie subfinanțată, susțin ele două federații sindicale.
“În cazul în care solicitările noastre rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie se pregătesc de următoarele acţiuni de protest:
-Pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023;
-Marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;
-Declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai;
-Alte acțiuni specific”, au transmis sindicaliștii.
Adina Silav