5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:03
No menu items!

Producătorul de vinuri Purcari se listează la BVB. Cum arată analiza de piață pentru investitori

spot_img

Producătorul de vinuri Purcari Wineries Plc intenţionează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în primul trimestru din acest an, printr-o Ofertă Publică Iniţială de cel mult 49% din acţiunile existente, a transmis luni compania într-o informare către bursă.

Societatea nu îşi va majora capitalul social în cadrul ofertei publice şi nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din ofertă. Oferta se aşteaptă să fie finalizată în T1 2018. În acest moment, cea mai mare parte a acţiunilor este deţinută de Horizon Capital (63,5%), urmat de Victor Bostan cu 30% şi de International Finance Corporation (6,41%).

Principalele elemente transmise către investitori:

  • Compania operează peste 1.000 de hectare de podgorie și patru platforme de producție în România și Republica Moldova.
  • Purcari are în România o cotă totală de 26%. Purcari este unul dintre cei mai importanți producători de vin din Romania, Moldova si Europa Centrală și de Est (ECE), deținând un portofoliu de patru branduri principale: Purcari, Bostavan, Crama Ceptura și Bardar.
  • Pe fondul cresterii robuste a consumului in ECE și în special în Romania, Purcari a înregistrat o rată medie de creștere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creștere de 55% în Romania, 49% în Polonia, 44% în R. Moldova, 15% în Cehia și Slovacia.
  • Nivelul ridicat al creșterii s-a mentinut în primele 9 luni ale anului 2017, în care compania a crescut cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016.
  • Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, față de aceeași perioadă din 2016.
  • Victor Bostan, de profesie oenolog, este director general executiv și deține 30% din acțiuni. Acționarul majoritar este Horizon Capital (63%). International Finance Corporation, parte a World Bank Group, deține 6,4%.
  • Piața mondială a vinului evoluează de la supraproducție către deficit și creșterea prețurilor, ca efect al reducerii plantațiilor de viță-de-vie simultan cu creșterea consumului, inclusiv sub influența millenarilor.
  • Piețele din ECE prezintă un potențial important de creștere, ratele de consum rămânând mult sub media din Europa de Vest, cu 6 litri pe cap de locuitor în Polonia, 16 în România, 20 în Cehia, față de 25 în Germania, 35 în Italia și 43 în Franța. Vinul câștigă teren în fața berii și băuturilor spirtoase, pe măsură ce se schimbă preferințele consumatorilor, consumul în România fiind așteptat să crească în medie cu 9,0% pe an, în perioada 2016-2020, si cu 3,2% în Polonia.
  • România și R. Moldova dețin în comun circa 330.000 de hectare de podgorii, echivalent cu aproape jumătate din suprafața cultivată din Italia și de cinci ori suprafața fiecăruia dintre cei mai apropiați concurenți din ECE – Ungaria, Bulgaria.
  • Oferta abundentă de struguri, precum și costul scazut al forței de muncă competitive, energiei și ambalajului, oferă Purcari o bază de cost extrem de competitivă, atât pe piata internă cât și pe piețele de export.
  • Purcari a înregistrat o rată anuală medie de creștere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016, cu un indicator de 55% în România, 49% în Polonia, 44% în Asia (în principal China), 44% în Moldova, 15% în Cehia și Slovacia, 9% în Ucraina. În primele 9 luni 2017, rata de creștere a companiei a rămas ridicată, la 35%, determinată în principal de România, unde creșterea s-a accelerat la 69% pe an.
  • Purcari a înregistrat cea mai rapidă creștere și este printre cei mai profitabili jucatori pe piața de vinuri din România, precum și unul dintre exportatorii din R. Moldova cu cea mai mare rată de creștere; având această platformă, Purcari intenționează să continue creșterea rapidă a cotei de piață în ECE.
  • Raiffeisen Bank S.A. (Romania) va acționa ca Coordonator Global Unic și Deținător Comun al Registrului de Subscrieri. Swiss Capital S.A. va acționa ca Deținător Comun al Registrului de Subscrieri.
  • Compania intenționează să adopte o politică de dividende progresivă, profitând de nivelul scăzut de îndatorare și de fluxuri de numerar sănătoase. Pentru anii urmatori, presupunând absența unor condiții de piață excepționale sau a unor nevoi semnificative de finanțare, Consiliul de Administrație intenționează să recomande AGA distribuția de dividende reprezentând 50% din profitul distribuibil anual.
  • În urma a două embargouri rusesti, în 2006 si 2013 și a provocărilor economice recente din întreaga CSI, Purcari s-a concentrat pe dezvoltarea piețelor României și a regiunii ECE, ceea ce a permis o creștere rapidă a vânzărilor.
  • România este unul dintre cei mai mari producători de vin la nivel mondial și al cincilea din Europa, cu circa 5,3 milioane de hectolitri produși în 2017, estimat de OIV. În ceea ce privește plantațiile de viță de vie, România, cu 192.000 hectare, este cea mai mare zonă viticolă din Europa Centrală și de Est și a cincea în Europa, în spatele Portugaliei și totalizând aproximativ 30% din suprafața viticolă din Italia. Potrivit Euromonitor, piața a crescut la 323 milioane de litri în 2016. În termeni de valoare, cererea a ajuns la 686 milioane EUR. Euromonitor previzionează o creștere robustă a consumului de vin în România, cu o rată medie de creștere a volumelor de 9% pe an pentru perioada 2016-2020.

V.B.