Producătorii de lapte din România solicită Guvernului o subvenție de aproximativ 50 de bani pe litrul de lapte pentru a putea traversa criza din domeniu, care a cuprins toată piața comună din Uniunea Europeană.
”Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, o subvenție de 0,5 lei pe litrul de lapte conform ar fi un sprijin pentru ferme, până când condițiile de piață se vor schimba. A existat o subvenție de 0,3 lei pe litru, în perioada 2007-2010, fapt care ne-a ajutat să progresăm”, a declarat luni Nicușor Șerban, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, prețurile primite de fermieri pe lapte la poarta fabricii sunt foarte mici și duc la închiderea fermelor. Fermierii afirmă că, în cazul în care autoritățile nu iau măsurile necesare, vor organiza proteste în stradă.
Declarații Șerban:
- Avem producții similare cu fermele din Vest, producem la costuri similare, dar ei pot să vândă în România mai ieftin laptele decât noi — și mai au și costuri de transport.
- În România nu s-a înțeles că, dacă nu se intervine repede, riscăm ca, după câțiva ani, să nu se mai consume lapte și produse din lapte decât din afara României.
- În ultima perioadă, la poarta fermei prețul a scăzut cu 30%-40%, însă la raft prețurile nu au coborât nici în urma reducerii TVA. În această perioadă, laptele la poarta fermei este plătit, în funcție de cantitatea livrată, cu o sumă între 0,7 și 1,25 lei pe litru.
- Distribuția profitului pe lanțul de distribuție nu este corectă.
Piața europeană a laptelui traversează o criză de supraofertă, cauzată de eliminarea cotelor de producție, de embargoul la importuri alimentare impus de Federația Rusă și de scăderea consumului.
T.S.