În ultimii 5 ani, fotovoltaicele, împreună cu eolienele şi gazele, au fost cea mai instalată sursă de energie din Europa
Producția de energie regenerabilă a reuşit să depăşească, anul trecut, pentru prima dată, producția de energie nucleară. Potrivit unui raport întocmit de SolarPower Europa, capacitatea cumulativă solară ar putea atinge pragul de 540 GW global, până în 2020 cu un record de 40 GW instalat în anul 2014.
Raportul elaborat de SolarPower Europa (fosta Asociaţie Europeană a Industriei Fotovoltaice) „Predicţiile globale ale pieţei pentru SolarPower în perioada 2015-2019” arată că fotovoltaicele au avut un rol-cheie în domeniul energiei regenerabile pentru a depăși energia nucleară pentru prima dată în Europa.
În ultimii 5 ani, fotovoltaicele, împreună cu eolienele şi gazele, au fost cea mai instalată sursă de energie din Europa. Asociaţia estimează că o capacitate cumulativă între 396 şi 540 GW ar putea fi instalată în jurul lumii până în anul 2020, crescând de la o capacitate de 178 GW la sfârşitul anului 2014, an în care s-a stabilit şi un record de 40 GW instalat. În Europa, energia fotovoltaică ar putea să crească cu 80% pe această perioadă de la 88 GW la 158 GW.
Stagnare din neatenţie
Riscurile de reglementare, în special în cazul unor măsuri retroactive nu ar trebui ignorate şi pot conduce la costuri de capital în toate segmentele de piaţă. Riscurile operaţionale pot fi de asemenea o ameninţare în cazul în care nu va fi o combinaţie potrivită de procese de certificare a componentelor şi a instalaţiei de calitate.
Scăderea preţurilor
În ultimii zece ani, costurilor sistemelor fotovoltaice au scăzut cu până la 75%, ceea ce înseamnă că reprezintă o investiţie cu risc scăzut. Raportul mai spune că în multe ţări europene preţul de sistem PV este undeva la 1 euro/ Wp pentru instalaţiile de peste un MW. De asemenea scăderea preţurilor de module din afară Europei a contribuit la reducerea costurilor.
Răspândirea geografică
Marcând o schimbare semnificativă în ultimii 3 ani, China (10.6 MW în 2014), Japonia (9.7 GW), şi USA (peste 6.5 GW) conduc în acest moment creşterea fotovoltaică industrială, cu Marea Britanie ducând fruntea în Europa. Din cei 40 GW instalaţi în 2014, Europa a instalat 7 GW, din care 2.4 GW au fost instalaţi în Marea Britanie, Germania adăugând 1.9 GW şi Franţa 927 MW. Totuși, Europa conduce în topul capacităţii cumulative instalate cu 88 GW.
Inovaţie tehnologică
Potrivit celor de la SolarPower, tehnologia de siliciu cristalin continuă să predomine, deşi tehnologia de „film subţire” a rămas stabilă. În timp ce reducerea costurilor a fost scopul principal al producătorilor de echipamente, inovaţia începe să vină din nou în prim plan, mai multe companii anunţând că au comenzi pentru echipamente inovatoare şi pentru înlocuirea liniei de producţie. În paralel, o serie de noi fabrici au fost deschise în pieţe emergente, în timp ce altele au fost închise în Europa.
Lucian Mera