-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:23
No menu items!

Producătorii de medicamente generice cer intervenția lui Ponta în modificarea taxei clawback

spot_img

Lipsa unor măsuri imediate ar afecta producătorii din România

medicamente

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), i-a solicitat prim-ministrului să se implice direct în eliminarea blocajelor instituţionale care împiedică introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, potrivit unui comunicat public.

APMGR susține că, în lipsa unei astfel de măsuri, pacienții și industria farmaceutică locală, formată exclusiv din producători de medicamente generice, au de suferit. În prezent, în Senat și în Camera Deputaților se află proiecte de lege diferite referitoare la taxa clawback.

”Ne adresăm dumneavoastră, domnule prim-ministru, atât în calitate de șef al Guvernului, cât și de lider al coaliției guvernamentale, pentru a interveni și a lua decizia politică de a introduce calculul diferențiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienții, cât și economia României”, se arată într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta de Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Asociația atrage atenția că adoptarea unei taxe clawback diferențiate pentru producătorii de medicamente generice întârzie în mod nejustificat.

”Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preț care este impusă medicamentelor generice precum și impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial”.

APMGR

Membrii APMGR susțin că povara fiscală a taxei clawback a devenit ”nesustenabilă” și va duce la la reducerea producției locale de medicamente generice. Efectele sociale și economice ar fi ”catastrofale” – multe din medicamentele cu prețuri accesibile vor dispărea de pe piață, iar industria locală va va fi obligată să recurgă la reduceri de personal.

APMGR atrage atenţia asupra faptului că o soluție pentru introducerea unei taxe clawback diferențiată a fost deja identificată la finalul anului trecut și a fost agreată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acceptată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de către organismele financiare internaționale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.

Medicamentul generic este produsul care conține aceleași substanțe active ca și medicamentul original (inovativ), dar are un preț mai scăzut. Medicamentele generice sunt lansate la câțiva ani după ce expiră patentul pentru medicamentele originale.

În prezent, producătorii de generice și producătorii de inovative, aflați pe poziții divergente, încearcă să obțină o legislație cât mai favorabilă pentru business-urile proprii în ceea ce privește taxa clawback și listele de compensate.

Într-un interviu recent pentru Sursa Zilei, Dragoș Damian a explicat astfel necesitatea calculului diferențiat pentru clawback: ”Pentru medicamentele generice care costă mai puțin și aduc economii pentru bugetul sănătății să existe un anumit coeficient, urmând ca diferența și de fapt deficitul care rezultă să fie plătit de medicamentele inovative, care costă și mai mult, consumă și mai mult din bugetul sănătății – cam 70% – și atunci este normal ca acestea să plătească deficitul care se realizează”.

APMGR cuprinde companiile Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

V.B.