-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:30
No menu items!

Producător de vinuri: De Sărbători, românii au preferat vinurile autohtone, mai scumpe

spot_img

stand vinuri

Românii au băut, de Sărbători, vin de proveniență autohtonă, tot mai mult în detrimentul celor de import, continuând astfel trendul început în 2013. Producătorii spun că o altă schimbare în consum este alegerea unor vinuri superioare, atât calitativ, cât și ca preț.

“De Sărbători, băutura preferată de români a fost fără îndoială vinul, de altfel, e vorba de o tendinţă resimţită te toţi cei care vând vin la noi. Anul trecut însă creşterile s-au simţit la producătorii autohtoni, în detrimentul vinurilor de import. Românii au migrat uşor spre vinuri din categoriile de preţ și calitate mai ridicate, raport corect și corelat cu realităţile din piaţă”, a declarat Oana Belu, acționar Domeniile Ostrov.

De altfel, producătorul de vin a vândut cu ocazia Sărbătorilor de iarnă din acest an aproximativ 300.000 de sticle de vin din toate gamele prezente la raft, în retail şi în HoReCa. Din gamele de vinuri ale producătorului Domeniile Ostrov, de Sărbători, cele mai prezente vinuri pe mesele românilor, au fost cele demiseci și seci DOC (De Origine Controlată) sau IG (Indicație Geografică).

”Faptul că vinurile dulci și demidulci scad în consum, iar cele demiseci și seci cresc, arată o maturizare a consumatorului. Vedetele noastre au fost Muscatul Ottonel şi Merlot-ul Rose de Ostrov, dar și Reasling-ul sau Feteasca Regală, vinuri care se știe că stimulează apetitul și se sincronizează cu preparatele tradiționale pentru Sărbători”, precizează Oana Belu.

O tendință paralelă de educare a consumului este creșterea în vânzări în zona soiurilor de vin (de exemplu: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Riesling, Fetească, Cabernet Sauvignon sau Merlot), în detrimentul vinului de masă.

”Am putut observa în timpul Sărbătorilor de iarnă un consumator educat, care are aşteptari mai mari cu privire la vinul pe care îl consumă. Emanciparea consumului poate fi astăzi susţinută de producătorii autohtoni graţie investițiilor realizate în ultimii ani în acest domeniu. Toate acestea au dus la creșterea calității vinului produs în România. A venit vremea când o parte semnificativă a consumatorilor autohtoni aleg sticla de vin în funcţie de soiul strugurelui din care este făcut vinul, caută indicaţii privind originea, iar preţul devine al treilea parametru decizional ”, spune Oana Belu.

În 2013, pentru Domeniile Ostrov vedetele au fost vinurile din gama premium. Acestea au înregistrat în perioada Sărbătorilor o creștere de 50 procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

”România se află în top 10 consumatori de vin, însă la capitolul consumului de vin premium încă avem de lucru. Faptul că anul acesta de sărbători am înregistrat o creștere a vânzărilor pentru vinurile premium poate fi primul pas spre o revenire a acestui segment”, declară Oana Belu.

România a înregistrat o producție-record de vin în 2013, de 6 milioane de hectolitri, în creștere cu 80% față de 2012, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIVV). De altel, România este țara a înregistrat cel mai mare avans al producției de vin în 2013.

Cosmina Croitoru