1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:39
No menu items!

Producătorii de ”generice” solicită modificarea taxei clawback, pentru a putea supraviețui în piață

spot_img

Dragoș Damian afirmă că proiecte de investiții de 50 mil. € ar putea fi anulate

Dragos Damian

 Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cere guvernului corectarea rapidă a formulei de calcul a taxei clawback, ”pentru evitarea dispariției de pe piață a medicamentelor accesibile, cu consecințe negative asupra accesului pacienților la tratament și pentru a debloca investițiile în industria farmaceutica românească. 

Potrivit unui comunicat al APMGR, de la introducerea taxei clawback în actuala formulă de calcul, în 2011, au dispărut de pe piata 1.332 de medicamente.

Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888) sunt medicamente cu preț mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România.

”Prin dispariția acestora și utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienții, trebuie să plătească mai mult pentru același tratament”, se arată în comunicatul citat.

Dragoș Damian (foto), președintele APMGR, a afirmat că avansul taxei clawback la peste 20% în ultimele trei trimestre va accentua acest proces ”dramatic” pentru pacienți și pentru producătorii locali.

Taxa clawback afectează în special producătorii de medicamente generice. Conform APMGR, din 2011 s-a înregistrat o reducere a consumului de medicamente generice în favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce înseamnă că atât statul cât și pacienții platesc mai mult pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente mai scumpe.

”În plus, din cauza taxei clawback, România riscă să rateze, numai în acest an, investiții de peste 50 milioane de euro în dezvoltarea facilităților de producție locale. Guvernul trebuie să intervină pentru salvarea industriei locale, până nu este prea târziu”, a afirmat Damian.

Medicamentul generic este produsul care conține aceleași substanțe active ca și medicamentul original (inovativ), dar are un preț mai scăzut. Medicamentele generice sunt lansate la câțiva ani după ce expiră patentul pentru medicamentele originale.

În prezent, producătorii de generice și producătorii de inovative, aflați pe poziții divergente, încearcă să obțină o legislație cât mai favorabilă pentru business-urile proprii în ceea ce privește taxa clawback și listele de compensate.

Într-un interviu pentru Sursa Zilei, Dragoș Damian a explicat astfel necesitatea calculului diferențiat pentru clawback: ”Pentru medicamentele generice care costă mai puțin și aduc economii pentru bugetul sănătății să existe un anumit coeficient, urmând ca diferența și de fapt deficitul care rezultă să fie plătit de medicamentele inovative, care costă și mai mult, consumă și mai mult din bugetul sănătății – cam 70% – și atunci este normal ca acestea să plătească deficitul care se realizează”.

APMGR cuprinde companiile Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

V.B.