2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:33
No menu items!

Procurorul Mircea Negulescu, dat de Inspecția Judiciară pe mâna CSM

spot_img

Procurorul Mircea Negulescu a fost dat de Inspecția Judiciară pe mâna Secției pentru procurori în materie disciplinară.

La 20 aprilie 2017, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcţie, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), b), j) şi l din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

Astfel, potrivit dispozițiilor legale, Mircea Negulescu este acuzat de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu; încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii; nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii; imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul, în cadrul unei discuţii telefonice purtate cu soţia unei persoane cercetate penal, a exprimat o serie de opinii cu încălcarea standardelor de conduită impuse magistraţilor; limbajul utilizat de către procurorul cercetat este de natură a contraria şi indigna fiind vizibilă implicarea sa în desfăşurarea unor activităţi care, prin natura lor, pot crea îndoieli în rândul opiniei publice cu privire la obiectivitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistratului procuror.

Printre altele, procurorul cercetat a făcut aprecieri defăimătoare la adresa procurorilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze penale, a manifestat preocupare pentru identificarea unui martor cu identitate protejată, a dezvăluit date din dosare penale, a opinat în sensul formulării unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz şi a dat indicaţii privind conţinutul plângerii şi organul competent a o soluţiona.

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. l) din Legea nr. 303/2004  s-a reţinut că procurorul cercetat, în cadrul unei discuţii telefonice purtate cu un alt procuror, a dat o serie de indicaţii cu privire la modul de instrumentare a unui dosar cu care acesta din urmă era învestit.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

La 15 martie 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de procurorul Mircea Negulescu pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – „nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății”.

În motivarea acțiunii disciplinare s-a reținut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abține în cursul instrumentării unui dosar penal, deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii dintre subiecții procesuali implicați în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat al IJ.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 15 februarie, ca urmare a apariției în mass-media a unor înregistrări audio al căror conținut este atribuit procurorului Mircea Negulescu. „Ulterior, au fost înregistrate și conexate la prima lucrare sesizările, având același obiect, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de un alt petent. Apreciind că există indiciile săvârșirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari desemnați în cauză au dispus, la 17 februarie 2017, începerea cercetării disciplinare pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), b) și j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor”, preciza Inspecția Judiciară.

Andrei Tudor