4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:09
No menu items!

Procurorul general Tiberiu Nițu îi răspunde șefei DNA pe tema bugetului

spot_img

Ministerul Public susține că DNA are, din 2006, calitatea de ordonator secundar de credite, așa cum a fost și în ultimii 8 ani

Kovesi_Nitu_SZ

Ministerul Public, condus de procurorul general Tiberiu Nițu solicită tuturor instituțiilor să dea dovadă de responsabilitate în comunicarea publică și să evite mesaje care pot da naștere unor interpretări eronate precum cele care au generat dezbaterea publică asupra reducerii bugetului DNA.

Ministerul Public susține că DNA are, din 2006, calitatea de ordonator secundar de credite, așa cum a fost și în ultimii 8 ani.

Referitor la procedura elaborării bugetului, procurorul general a supus CSM avizarea proiectului de buget, întocmit pe baza propunerilor trimise de toți ordonatorii secundari de credite ai Ministerului Public. Avizul s-a dat, de la CSM, pe 26 august 2014.

Cu o săptămână înainte de hotărârea CSM, ministerul Finanțelor a trimis PÎCCJ scrisoarea-cadru, atât pentru proiectul bugetului pe 2015, cât și pentru estimările pentru 2016-2018, conform legii. Astfel, s-a cerut Ministerului Public să se încadreze, ca ordonator principal, în limitele de cheltuieli dimensionate și publicate în Monitorul Oficial, cu ocazia adoptării Legii bugetului de stat. Așa că Ministerul Public a cerut ordonatorilor secundari, DNA, DIICOT și cele 15 alte parchete să transmită propunerile, pe care le-a transmis apoi Ministerului de Finanțe.

Prin aceeași adresă s-au solicitat Ministerului Finanțelor Publice și sume suplimentare, menționate distinct și fundamentate pentru diferite categorii de cheltuieli (de personal, pentru bunuri și servicii, active nefinanciare); menționăm cu titlu de exemplu că, față de limita de cheltuieli pentru bunuri și servicii de 56.273 mii lei transmisă inițial de Ministerul Finanțelor Publice, s-a solicitat suplimentar suma de 49.100 mii lei, justificată, între altele și prin necesarul de „6.980 mii lei (aprox. 1,5 mil euro) pentru asigurarea cheltuielilor necesare desfășurării în bune condiții a activității specifice DNA în anul 2015, generate de intrarea în vigoare a noilor coduri penale, de plata serviciilor și utilităților, de organizarea acțiunilor de flagrant, de asigurarea fondurilor necesare pentru administrarea clădirii din București, precum și a unui spațiu suplimentar”; tot astfel, față de limita de cheltuieli de personal de 648.756 mii lei transmisă inițial de Ministerul Finanțelor Publice, s-a solicitat suplimentar suma de 51.207 mii lei, justificată, între altele, de „9.580 mii lei (aprox. 2,1 mil euro) fonduri destinate achitării drepturilor salariale pentru 50 de ofițeri de poliție judiciară, posturi aprobate suplimentar pentru DNA prin H.G. nr. 643/2014.

comunicat PÎCCJ

Ministerul Public mai precizează că procedura de consultare prevăzută de lege nu a fost parcursă.

Ministerul Finanțelor Publice a transmis, în data de 2 decembrie, limitele revizuite pentru bugetul pe anul 2015, rezultând suplimentarea acestora, dar numai până la nivelul bugetului actualizat pe anul 2014. Aceste limite au fost aprobate în ședința de guvern din data de 10 decembrie. Ca urmare a acestei decizii, în data de 11 decembrie,  Ministerului Public i-a revenit doar sarcina să transmită ordonatorilor secundari de credite fondurile repartizate acestora, pentru ca fiecare dintre ei să comunice, detaliat, repartizarea sumelor pe articole și alineate bugetare.

Între timp, pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice a fost publicată  numai o sinteză a bugetului, reflectând numai situația ordonatorilor principali de credite și fără a conține niciuna dintre anexele privind filele separate de buget, nici în privința Ministerului Public, nici în privința vreunui alt ordonator de credite. Numai după primirea relațiilor solicitate de la  ordonatorii secundari, ordonatorul principal de credite urma să întocmească și completeze anexele de buget, inclusiv filele separate de buget pentru DNA și DIICOT.

comunicat PÎCCJ

În cursul serii de 11 decembrie și în noaptea de 11-12 decembrie, Ministerul Public a întocmit și transmis la Ministerul Finanțelor publice filele separate de buget ale DNA și DIICOT, Ministerul Finanțelor le-a introdus în aplicația informatică utilizată în acest scop, fiind apoi comunicate din nou Ministerului Public pentru validare.

În concluzie, Ministerul Public a respectat întocmai dispozițiile legale și a depus toate diligențele pentru a obține sumele solicitate de către structurile și unitățile de parchet.

DNA a anunțat, joi, că activitatea procurorilor anticorupție poate fi blocatăca urmare a subfinanțării instituției, care reieșea din proiectul de buget. Astfel, fondurile alocate acestei structuri în cele puse la dispoziția Ministerului Public, erau cu aproape o treime mai mici față de 2014. După discuțiile dintre Laura Codruța Kovesi și ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, datele au fost modificate așa cum ceruse DNA.