4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:35
No menu items!

Procurorul general prioritizează anchetele, după modelul fostei șefe: Ziariștii, la audieri pentru informarea publicului despre coronavirus

spot_img

În plină criză coronavirus, când numeroși cetățeni refuză să se supună regulilor carantinei și mint cu privire la situația lor de sănătate, Parchetul General a anunţat că s-a sesizat din oficiu cu privire la modul în care a ajuns în presă draftul hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență prin care se decideau primele măsuri serioase de prevenție a răspândirii COVID-19, respectiv închiderea școlilor. Surse din sistemul juridiciar  au precizat că o sesizare din oficiu la acest nivel nu poate fi făcută decât cu aprobarea noului procuror general al României, Gabriela Scutea și că aceasta este interesată să deconspire sursele jurnaliștilor care ar fi generat o criză de comunicare pentru Guvern, întrucât documentul publicat nu era în forma sa finală.  

Hotărârea  nr. 8 din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a devenit virală, pe internet, luni, cu cel puțin 5 ore înainte de discutarea și aprobarea acesteia în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Documentul a fost publicat inițial de un site de știri, fiind marcat ca exclusivitate, apoi a fost publicat și de alte portaluri, circulând în format word prin intermediul diferitelor aplicații și rețele de socializare.   

Cu alte cuvinte, PICCJ va urmări sursa documentului, dar și pe jurnaliștii care l-au publicat, înainte ca acesta să fie adoptat în forma sa finală.

Oficial, vizati sunt membrii grupului de de interventie din cazul pandemiei de cornovirus, in conditiile in care, conform PICCJ, se cerceteaza incaclarea art. 304 alin. (1) din Codul penal, care stabileste ca: “Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

La data de 10 martie 2020, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, fapta prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a aparitiei in mass-media a unor informatii referitoare la continutul Hotararii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisa de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situatii de Urgenta, informatii a caror transmitere a creat o stare de panica si confuzie la nivel national, in contextul cresterii raspandirii virusului Covid-19 pe teritoriul Romaniei.

In fapt, in cursul zilei de 9 martie 2020, in intervalul orar 13:00-14:35, in timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a avut loc sedinta Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei au fost divulgate, fara drept, in spatiul public, informatii confidentiale care erau in curs de analizare si aprobare de catre acest grup de specialisti din cadrul MAI-DSU.

Astfel, la momentul divulgarii, Hotararea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finala, cu toate modificarile adoptate ulterior, si nu era aprobata de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), in conformitate cu prevederile art. 8 ind. 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, care s-a intrunit in sedinta la orele 16:00, fiind afectat modul de comunicare a unor informatii corecte si asumate de catre institutiile publice abilitate sa faca astfel de comunicari, astfel incat sa nu se creeze stare de panica si confuzie la nivel national in contextul cresterii raspandirii virusului COVID-19 pe teritoriul Romaniei”. 

Sursa: comunicat PICCJ

Ioana Theodoru