0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 4:35
No menu items!

Procurorul din dosarele “Sorin Blejnar” și “Realitatea TV” pleacă din DNA. Unde merge și ce poziție ar putea ocupa

spot_img

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-a programat marți, 20 noiembrie, o ședință ce se anunță a fi spectaculoasă. Asta pentru că, actualul procuror șef al DNA, Anca Jurma, pare a fi o continuatoare a politicilor controversate duse de fosta sa șefă, Laura Codruța Kovesi, metode care i-au adus acesteia din urmă debarcarea din funcție.

Până la mutările controversate, cel mai interesant punct de pe ordinea de zi a Secției pentru procurori este cererea procurorului Carmen Damian de încetarea a activității la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție și de revenire la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Solicitarea procurorului Damian este una cel puțin interesantă, în condițiile în care anchetatorul avea în instrumentare două dintre cele mai grele și mai spectaculoase dosare aflate la DNA. Este vorba despre dosarul privind preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Realitatea TV și circuitele evazioniste care ar fi produs banii negri pentru finanțarea televiziunii la un anumit moment dat, precum și dosarul în care, la sfârșitul anului 2017, erau puși sub urmărire penală pentru luare de mită fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, fostul șef al Vămilor – Viorel Comăniță, și fostul șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea, acuzați că ar fi primit mită de la rețele de evaziune cu produse petroliere.

În ceea ce privește dosarul “Realitatea TV”, Carmen Damian ancheta modul aparent fraudulos, ținând cont de faptul că în dosar sunt declanșate urmăriri penale, în care televiziunea amintită a ajuns de la Elan Schwartzenberg la Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, dar și sursa de proveniență a banilor cu care Elan Schwartzenberg a finanțat Realitatea TV pentru o perioadă, existând suspiciunea că banii provin de la rețele de evaziune fiscală cu produse petroliere care fi fost protejate de fostul șef ANAF, Sorin Blejnar.

La DNA Carmen Damian a venit de la Secția de Urmărire Penală a Parchetului General, unde se întoarce acum, unitate de Parchet unde procurorul avea în instrumentare dosarul dispariției lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al ex-președintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Îi ia Carmen Damian locul lui Cristian Lazăr?

Surse din mediul judiciar pun plecarea din DNA a procurorului Carmen Damian într-un anumit context. Astfel, în scurt timp va expira mandatul de conducere a adjunctului șefului Secției de Urmărire Penală din Parchetul General, ”celebrul” procuror Cristian Lazăr. Acesta a devenit un fel de vedetă, după ce a candidat pentru postul de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, moment la care s-a făcut din nou public că el este procurorul care a închis dosarul penal de conflict de interese al lui Klaus Iohannis înainte ca acesta să candideze la președinție.

Acum, spun  sursele citate, Lazăr nu ar mai dori să rămână la Parchetul General urmând să se întoarcă la Timișoara, orașul său natal. Nu este exclus nici ca procurorul Cristian Lazăr să nu mai fie dorit de Augustin Lazăr, încă procuror general.

În raport de poziția procurorului general Augustin Lazăr, Carmen Damian are avantajul că se află în relații bune cu Laura Codruța Kovesi, cea  pe care ”generalul Lazăr” a apărat-o din toate puterile, indiferent de problemele care erau în discuție. Așadar, după expirarea mandatului lui Cristian Lazăr, procurorul Carmen Damian ar avea toate șansele să preia funcția deținută de acesta.

Surse judiciare au mai precizat pentru Sursa Zilei că unul dintre motivele care ar sta la baza deciziei procurorului Damian ar fi conflictul dintre aceasta și procurorul șef al secției în care activează la DNA, Dănuț Volintiru.

Alte mutări ciudate în interiorul DNA

Pe lângă plecarea procurorului Carmen Damian, Secția pentru procurori a CSM mai discută marți câteva numiri pe funcții de conducere în interiorul Direcției Naționale Anticorupție, considerate cel puțin ciudate.

Astfel, spre exemplu, se va discuta propunerea de delegare a procurorului Marius Daniel Pată, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei la nivel înalt din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul DNA.

Este pentru prima dată când este adus un procuror fără experiență profesională și este numit direct șef de serviciu”, au relatat mai multe surse judiciare pentru Sursa Zilei despre situația promovării procurorului Pată.

Practic, actualul șef al DNA, Anca Jurma, cu experiență profesională zero în activitatea de urmărire penală, repetă greșelile Laurei Codruța Kovesi care a promovat, de asemenea, oameni fără experiență. Numai că nici Kovesi nu a adus pe cineva din afara DNA pe care să-l numească direct pe o poziție de șef în interiorul instituției.

Despre procurorul Pată mulți din colegii lui nici nu știau că el deja funcționează în interiorul DNA, din septembrie anul acesta, când a fost adus prin delegare.

Șef va fi și procurorul Simona Carmen Ricu, care ar urma să ocupe funcţia de procuror şef al Serviciului de reprezentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din cadrul Secţiei judiciare penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ricu este o apropiată a fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi și a actualului adjunct Marius Iacob, ea fiind trimisă de cei doi să reprezinte în instanță, în mod ilegal, instituția, în procesul în care procurorul Mihaela Moraru a contestat revocarea ei din cadrul DNA.

Cristi Ciupercă