6.6 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025 - 15:35
No menu items!

Procurorul Daniel Horodniceanu, judecat disciplinar pentru că a umilit și amenințat doi polițiști. Concluziile Inspecției Judiciare

spot_img

Daniel Horodniceanu, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, va fi judecat disciplinar pentru încălcarea Statutului magistratului. E acuzat că s-a folosit de funcție pentru a îi convinge pe doi polițiști de la rutieră să nu îl sancționeze, după ce l-au tras pe dreapta în trafic pentru că avea viteză.

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, decizia în cazul vicepreşedintelui CSM Daniel Hordniceanu, acuzat că a avut un comportament inadecvat când a fost oprit în trafic de poliţişti.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) şi m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Prevederile legale invocate se referă la încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi la folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, ca abateri discuplinare.

”Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare”, precizează Inspecţia Judiciară.

De asemenea, ”fapta procurorului care, în cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat  calitatea de procuror, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire. Conform unei înregistrări video apărute în spaţiul public, el i-a întrebat poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor. Daniel Horodniceanu a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.

„Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus actualul vicepreşedinte al CSM.

După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a transmis că nu a încălcat nicio normă rutieră şi întreaga situaţie ar fi fost pusă la punct de cei doi poliţişti, care îl cunoşteau.

Cei doi poliţişti care l-au oprit în trafic pe fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, au dat explicaţii în faţa superiorilor pentru că au diseminat filmarea în care apăreau datele personale ale procurorului, mai exact cartea de identitate și permisul acestuia. Mai exact, filmarea pe care au făcut-o cei doi polițiștii cu unul din telefoanele personale a stocat datele personale ale procurorului Horodniceanu. 

                                                                                                              Adina Silav