4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:31
No menu items!

Procurorii interpretează după bunul plac Codul de Procedură Penală

spot_img

Procurorii Parchetului Capitalei au interpretat după bunul plac prevederile Codului de procedură penală în cazul descinderilor făcute vineri la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. O dovedesc nu doar declarațiile purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, Bogdan Staicu, ci și documentele care le-au fost înmânate polițiștilor bucureșteni care au decins vineri dimineață la liceu, cu două autobuze pregătite pentru „îmbarcarea” celor 250 de elevi care urmau să fie audiați la sediul Direcției Generale Anticorupție, ca martori, nu ca învinuiți sau inculpați, în acest dosar.

Oficiali ai Parchetului Tribunalului București au admis că au fost pregătite și mandate de aducere, care nu le-au mai fost înmânate însă elevilor de la Dimitrie Bolintineanu în urma scandalului creat vineri dimineață. Mandatele au fost însă completate de procurori pentru a fi puse în aplicare pentru elevii care ar fi refuzat să-i însoțească pe polițiști la audieri.

Completarea, semnarea, eliberarea și punerea în aplicare a unui mandat de aducere pe numele unor MARTORI în același timp cu transmiterea citației este însă ilegală. O dovedește Codul de procedură penală în vigoare.

Astfel, la articolul 183, alineatul 1 (singurul care se aplică în cazul elevilor de la Liceul Dimitrie Bolintineanu) se prevede că:

O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, întocmit potrivit dispoziţiilor art. 176, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară.

Prin urmare, potrivit aceluiași Cod de procedură penală, atâta vreme cât elevii nu aveau nici calitate de învinuit, nici calitate de inculpat în această cauză, astfel încât să poată fi aduși la audieri cu mandat fără să se îndeplinit procedurile legale privind citarea (și anume elevii să nu fi dat curs unei citații emise anterior sau să nu se fi prezentat la audieri la data si ora la care fuseseră chemați), orice alte argumente aduse de procurori pentru emiterea „preventivă” a unor mandate de aducere pe numele acestora sunt NULE, iar emiterea mandatelor este ilegală și abuzivă.

Faptul că purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, Bogdan Staicu, a susținut că mandatele respective nu au fost emise, deși ele fuseseră pregătite încă de vineri dimineață demonstrează dacă nu abuz, cel puțin faptul că procurorii „au forțat nota” și au interpretat procedura penală după bunul plac atunci când au completat acele mandate.

Astfel, Bogdan Staicu a declarat, după declanșarea scandalului de vineri dimineață, privind legalitatea operațiunii de la Liceul Dimitrie Bolintineanu și intervenția cu autocare pregătite pentru îmbarcarea elevilor că „în cazul candidaţilor care au susţinut bacalaureatul la Liceul Bolintineanu nu au fost emise mandate de aducere, ci de citare”. În plus, el a admis că existența unor mandate de aducere este „neprocedurală”.

Mai exact, Staicu a declarat că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul Dimitrie Bolintineanu şi nu s-a renunţat la aceste audieri, dar pentru că sunt foarte mulţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate. Staicu a precizat că procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi.

El a mai spus că, pentru audiere, au fost emise citaţii, nu mandate de aducere. Procurorul a precizat că, procedural, acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

„Ar fi circulat teoria că Tribunalul Bucureşti ar fi emis mandate de aducere, lucru neprocedural. Au doar existat procese verbale de citare”, a spus Bogdan Staicu, contrazicându-i astfel pe procurorii de caz care au admis că pregătiseră mandatele de aducere.

Raluca Dan