Secția pentru procurori a CSM a decis, în şedinţa de joi, prelungirea pentru încă 6 luni a delegării Laurei Codruța Kovesi în cadrul Serviciului Îndrumare și Control al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaței și Justiție (PÎCCJ).
Decizia vine în ciuda faptului că fosta şefă a DNA are grad profesionat de parchet de tribunal, iar art. 57 alin. (8) din Legea 303/2004 prevede ca „Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit„. Mai mult, art. 59 din Legea 303/2004 prevede ca „Detasarea si delegarea nu se pot face la instante sauparchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii„.
Începând cu 11 iulie 2018, Laura Codruța Kovesi a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ea are atribuții privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016 – 2020, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupției, precum și elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităților de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice și domeniile prioritare ale instituției, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020.
Laura Codruța Kovesi are mai multe plângeri la Parchetul General, ce vor fi instrumentate de Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Andrei Tudor